Högervindar ven över Europa i valet. I motsatt riktning blåste det från Spanien.

PSOE, som också segrade i det nationella valet i april, fick 33 procent. Huvudkonkurrenten, konservativa PP, nådde 22 procent.

Det innebär att PSOE ökar från 13 till 20 mandat i EU-parlamentet, medan PP backar från 16 till 12.

I Europaparlamentet tappar den socialdemokratiska partigruppen S&D avsevärt, från 185 till 145 platser. Men den inbördes maktbalansen är förskjuten till spansk fördel, eftersom tyska SPD minskar rejält. Även de franska socialisterna krymper.

"Enormt ansvar"

Vi kommer att bli den främsta socialdemokratiska delegationen i det europeiska parlamentet, sade premiärminister Pedro Sánchez under valnatten enligt tidningen El País.
Det är en stolthet, det är en möjlighet, men också ett enormt ansvar.

Förr vägde Spanien tyngre i EU, men efter den ekonomiska krisen från 2008 har regeringen – ledd av PSOE eller PP – mest fått ägna sig åt inrikes vedermödor.

Nu vill Sánchez flytta fram positionerna för EU:s femte största ekonomi och ha utväxling i form av topposter och större politisk roll. Det lär EU-ledarna bli varse på tisdag kväll under det extra toppmötet i Bryssel med inledande diskussioner om nya utnämningar.

Stort pussel

Enligt regeringskällor i Madrid är ambitionen att utrikesminister Josep Borrell ska ersätta italienskan Federica Mogherini och bli ny hög representant för EU:s utrikes- och säkerhetspolitik. Andra ministrar som Nadia Calvino, Teresa Ribera och Luis Planas nämns också i sammanhanget, rapporterar Reuters.

Även posten som vice ordförande i EU-kommissionen ingår i de spanska förhoppningarna inför den komplicerade kohandel som nu väntar länderna.

Den 47-årige Sánchez saluför sig som en EU-vänlig röst från vänster. Han strävar mot en gemensam budget för länderna i eurozonen, en EU-fond för arbetslöshet, en stabiliserande investeringsfond samt klimatåtgärder som en grön skatt på elektricitet framställd av fossila bränslen, enligt Reuters regerings- och partikällor.