På Pokémonjakt i Stadsparken

Officiellt har spelet ännu inte släppts i Europa – ändå finns flera "hotspots" och "pokestops" i centrala Luleå. En sådan plats är Stadsparken, där du redan kan se folk jaga omkring efter virtuella visioner.

"Nu ska jag vandra iväg för att köpa telefonstativ till min cykel.", säger Tobias Larsson plötsligt. "Om mobilen är fäst på styret måste jag inte känna vibrationen i fickan och undra när jag cyklar, utan då kan jag kolla direkt vad som händer."

"Nu ska jag vandra iväg för att köpa telefonstativ till min cykel.", säger Tobias Larsson plötsligt. "Om mobilen är fäst på styret måste jag inte känna vibrationen i fickan och undra när jag cyklar, utan då kan jag kolla direkt vad som händer."

Foto: Henrik Boström

Spel2016-07-13 07:00

På gräset, i skuggan, i ett hörn av parken sitter de. Pokémon Go-spelarna. På håll ser det mest ut som att en picknick drabbats av plötslig pinsam tystad och alla desperat skyndat att kolla facebook eller låtsas-sms:a – men på närmare avstånd märks det att stämningen är god.

– Det "spawnas" väldigt mycket pokémons i det här området, det är därför folk tar sig hit, säger Fredrik Fedoriw, som precis kommer gående för att ansluta sig till poké-picknicken.

– Det kommer mer grejer här, tilläger Emil Lindqvist, annars går man runt. Vanligtvis går folk runt på kvällen då det är lugnare.

Spelet fungerar genom AR-teknik ("augmented reality", eller "förstärkt verklighet"), där figurerna som ska fångas dyker upp direkt i din omgivning och kan ses mot en bakgrund av verklighet genom telefonens kartor och kameror. Så kallade pokestops finns utmärkta i din kart-app, och när du kommer nog nära växlar du till kameravyn.

Plötsligt, där i parken, står en liten spiralmönstrad boll på gångvägen framför oss. Åtminstone när marken betraktas genom Rasmus Mellströms mobilkamera. Det är ett monster vid namn Poliwag, och Rasmus visar hur han går till väga för att fånga upp den. Vid en hotspot som denna behöver du inte ens resa sig upp (flera pokémon passerar samma punkt; "Magmite", "Meowth", "Doduo", "Voltorb"…), men i glesare fiskevatten finns en risk att spelandet även fungerar som fysisk motion. Tobias Larsson kommer från Boden, där det tydligen finns färre samlingsplatser:

– På de fyra dagarna sedan jag skaffade spelet har jag gått 35 kilometer, berättar han och visar upp beviset på mätaren i sin telefon.

Pokémon Go är lätt att få tag på – trots att det ännu inte släppts i Sverige. Det finns olika sätt att kringgå den omständigheten och ladda ner den amerikanska utgåvan, enligt gruppen som samlats i Stadsparken.

– Det är också gratis, fast det finns micro-transactions. Man kan gå in och köpa "in-game currency", där du lägger in riktiga pengar och får lite fördelar och kan köpa grejer, säger Rasmus Mellström.

Och lockelsen att rastlöst slösa virtuell valuta verkar bara vara en av riskerna med att spela Pokémon Go. Folk berättar om incidenter (främst i USA) där spelare både gått ut i trafik och brutit sig in hos främlingar i jakt på de små monstren. Någon hade tydligen snubblat över ett lik också.

– Det är sant! Och folk har blivit rånade, berättar Elina Bergqvist. De sätter upp pokestops och sen väntar de på att såna som oss ska komma och leta sen tar de deras mobiler och plånböcker.

Stadsparken PokestopHotspot verkar dock än så länge vara en ganska ofarlig mötesplats.

Pokémon Go

Pokémon Go är ett spel med förstärkt verklighet utvecklat av Niantic för iOS och Android, som släpptes 6 juli 2016 i USA, Australien och Nya Zeeland; och snart kommer till Europa och Asien.

I spelet får spelarna fånga, strida, träna, och byta virtuella pokémon som dyker upp ute i den riktiga världen.

Varumärket Pokémon skapades i Japan i mitten av 1990-talet och har tidigare existerat som bland annat tv-serie, långfilm och Nintendo-spel.

källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om