Miljöpartiet samlas för kongress i Västerås fredag–söndag, där partiet bland annat ska klubba sitt valmanifest.

En av huvudpunkterna handlar om att värna asylrätten och stå upp för familjeåterförening, en politik som går helt emot Socialdemokraterna som vill ha ett flyktingmottagande på EU:s miniminivå.

– Det de går ut med tycker vi är väldigt problematiskt. Jätteilla, tycker jag, säger Annika Eriksson som är ordförande för MP i Norrbotten.

Eriksson tror att invandring är nödvändigt, särskilt för Norrbotten där behovet av arbetskraft är stort.

– Vi behöver människor som kan jobba i vården, kompetenta människor som kan vara här och jobba på alla nivåer. Hela diskussionen om att vi ska stänga våra gränser är kontraproduktiv.

Familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd – som S är emot – ser Eriksson som grundstenar i integrationen.

– Alla, utom kanske Sverigedemokraterna som har det som sin politik, borde inse det. S är rädda för de opinionssiffror SD har, men det är också kontraproduktivt att ändra sin politik och närma sig dem. Varför ska man rösta på S när man legitimerar originalet?

S är ändå en naturlig samarbetspartner för MP, om det blir aktuellt att fortsätta i regeringsställning efter valet.

Till kongressen har Europaparlamentarikern Max Andersson skrivit en motion om att MP hellre bör samarbeta med Vänsterpartiet än Centerpartiet och Liberalerna. Annika Eriksson tycker inte att partiet ska låsa sig vid något, men tror också att ett samarbete högerut vore svårt.

– Vad Moderaterna och Alliansen säger är att de ska riva upp mycket av det vi fått igenom.

Valmanifestet innehåller bland annat också höghastighetsbanor och utbyggda järnvägar i hela landet, en ny skatt på ohållbar antibiotikaanvändning vid köttproduktion och satsningar på att rädda haven från spridning av plast och gifter.