Vid 15-tiden startade presskonferensen i landstingshuset i Luleå. Där redovisar revisorna vid företaget KPMG sin detaljerade utredning för alla utbetalade ungdomsledarbidrag till SSU under de fem senaste åren.

Revisorerna har granskat SSU:s bokföring och kontrollerat uppgifterna med kursarrangörer och deltagare.

Resultatet innebär en miljonsmäll för det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

- Det kan konstateras att det rör sig om tämligen stora belopp totalt sett under de här åren som inte stämmer, säger landstingsdirektör Gunnar Persson. Det är tydligt att landstinget betalt ut bidrag till redovisade kurser som ibland aldrig hållits, som genomförts med färre deltagare än rapporterat eller till kurser som genomförts men pågått färre dagar än vad som redovisats.

Norrbottens läns landsting kommer att kräva att SSU betalar tillbaka felaktiga bidrag. Under åren 2005-2010 har SSU fått sammanlagt 1,9 miljoner kronor i bidrag av landstinget. Nu riskerar ungdomsförbundet att tvingas betala tillbaka minst 1,2 miljoner kronor.

- Jag är besviken, så klart. Det är omtumlande att se omfattningen av detta och att det har pågått i flera år, säger landstingsstyrelsens ordförande Kent Ögren. Vi vill gå till botten med detta och har därför i dag givit revisorn KFMG uppdraget att även granska åren 2002-04, men vi vet att arkiveringsreglerna på sju år kan göra det svårt att hitta underlag för dessa år.

Vid måndagens presskonferens hävdade landstinget att en polisanmälan kommer att göras inom kort för att klarlägga om något brott är begånget.