Förutom att utställningen #delavantar öppnar hålls även föreläsningar och workshops – allt under temat stickning.
– Vi ville skapa en utställning med fokus på eget skapande och uppmuntra stickare att dela med sig, säger Sofia Månsson, hemslöjdskonsulent på Hemslöjden i Skåne, initiativtagare till stickutmaningen #delavantar.
Under hösten 2017 inbjöds stickare runt om i landet att formge vantar, dela med sig av mönstret och därefter ställa ut både på nätet och i verkligen. Ett initiativ som visades sig överträffa Sofia Månssons förväntningar.
– Jag hoppades på 100 vantar. Vi fick 176, säger hon.
Sofia Månsson som samarbetat med hemslöjdskonsulenterna i Norrbotten menar att projektet inte varit pedagogiskt. Istället är det just lusten till att skapa som varit syftet.
– Vi har inte valt ut vantar. Alla som skickat in ett bidrag får vara med.
Det fanns egentligen bara ett förbehåll för att få delta i utställningen och det var att man skulle dela med sig av sitt mönster på webbplatsen vantar.hemslojdeniskane.se
– Stickare är vana att röra sig på sociala medier. Det finns många bloggar, poddar och instagramkonton där stickare från hela världen samlas. Bara delavantars Facebookgrupp har 1 400 medlemmar och haschtaggen #delavantar har använts flitigt. Stickare är sociala, menar hon.
Vantutställningen har tidigare visats fysiskt i Landskrona hos Hemslöjden i Skåne innan de får möta publiken i norr. Många av bidragen kommer också från Skåne och Norrbotten, men även ett vantpar från Schweiz finns representerat.
– Det är så roligt att se vantarna i verkligheten, den variation och bredd som representeras, säger Pia Jägstrand länshemslöjdskonsulten Region Norrbotten.
En flitig stickare är bland annat Eva Kitok från Luleå som skickat in 17 bidrag – med fantasifulla mönster och högst otraditionella motiv.
– Hon betonade att hon inte var galen utan bara hade så roligt, säger Sofia Månsson.
Karin Gradin, också hon länshemslöjdskonsulent Region Norrbotten, menar att människors slöjdande, vare sig det är textilt eller grovslöjd ofta sker i det tysta i hemmet. Kanske är det också därför så många stickare sökt sig till sociala medier.
– Den nationella undersökningen av svenskarnas kulturvanor som presenterades 2016 visade att handarbete och hantverk hamnade på sjunde plats – strax efter kulturaktiviteter som att se på film, läsa en bok och läsa för barnen. Dessutom är det en aktivitet människor sysslar med oberoende var de bor eller vilken utbildningsnivå man har, menar hon.
Alla tre är de dock överens om att stickning, liksom annat handarbete och hantverk är på frammarsch. Pendeln har svängt.
– Många yngre ser på Youtube och inspireras. Dessutom har vi skolslöjd vilket håller traditionen levande tillsammans med samtidens miljötänkande där man ser behovet av återbruk. Och så är det inne att klara sig själv bland hipsters, säger Sofia Månsson.