Stipendiat: "Inte helt fel, det är en ära"

De elever på Björknäsgymnasiet som fått riksstipendier har fått det för att de är duktiga. Studierna är krävande och Henrik Perman är inte så säker på att de hade blivit utvalda om inte deras lärare hade peppat dem att prestera max.

Bakre raden: Petter Kemi, Henrik Perman och Oskar Kemi Sundström. Framför dem sitter Linn Larsson och Elvin Larsson Kostenius. Thilde Sällström står.

Bakre raden: Petter Kemi, Henrik Perman och Oskar Kemi Sundström. Framför dem sitter Linn Larsson och Elvin Larsson Kostenius. Thilde Sällström står.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-11-15 17:46

Petter Kemi fick ett stipendium av Biologilärarnas förening. Han blev väldigt glad, men lite förvånad, eftersom det inte delas ut varje år till Björknäsgymnasiet.

Tillsammans med 49 andra elever från hela Sverige var han en av tusentals naturvetare som blev utvald att delta på Linnédagarna i år. 

– Det kändes inte helt fel. Det är en ära. Jag fick träffa de andra eleverna först. De flesta kom från centrala Sverige. Vi var en handfull från Norrland. 

Linnédagarna innehöll mycket friluftsliv. 

– Vi kollade på växter och djur, fick undersöka en sumpmark. När man får vara med lär man sig mer och blir mer intresserad av ämnet. Man förstår djupet av det. 

Oskar Kemi Sundström har fått två stipendier. Tillsammans med klasskamraten Linn Larsson ska han delta i Lise Meitner-dagarna i Stockholm, som är en konferens för fysikintresserade gymnasieelever. 

Linn förväntar sig att får höra om intressanta saker inom ämnet fysik av studenter och forskare. Hon kommer nätverka med andra studenter och tycker det ska bli jättespännande. 

Tillsammans med Elvin Larsson Kosteinus ska Oskar Kemi Sundström åka till Molecular Frontiers symposium på Chalmers i Göteborg. 

Elvin  är tacksam att han blev utvald och får en chans att lära sig mer. 

– Jag förväntar mig att lära mig massor av saker, som jag inte kan nu. Det kommer vara avancerade saker har jag hört. 

Det tycker han både är lite skrämmande och sporrande. 

Oskar Kemi Sundström fick även ett stipendium i fjol och deltog då på Berzeliusdagarna i Stockholm, som anordnas av Svenska Kemisamfundet. Han lyssnade på olika föreläsare som pratade om allt från partikelacceleratorer till läkemedel. 

Att lära sig om ämnen som ligger utanför hans ordinarie sfär sporrar honom att lära sig mer. Så av erfarenhet vet han att det är lärorikt, framför allt för att de får se vad de kan välja för yrken inom ett visst ämnesområde. 

I år är det Henrik Permans och Thilde Sällströms tur att åka på kemidagarna i Stockholm. Liksom de andra stipendiaterna på programmet tycker hon det ska bli jättekul att åka iväg och hon hoppas få med sig nya erfarenheter tillbaka hem. 

På frågan om lärarna är hårda med dem, svarar Henrik:

– Till en viss grad. Det tycker jag att de ska vara, men det är på en bra nivå och känns rättvist. 

De flesta av dem ger uttryck för att de kommer plugga vidare efter gymnasiet. 

Eva Jansson, programsamordnare, och Kathrun Magito, rektor, är glada över att så många elever i tvåan och trean på naturvetenskapsprogrammet fått riksstipendier.
Eva Jansson, programsamordnare, och Kathrun Magito, rektor, är glada över att så många elever i tvåan och trean på naturvetenskapsprogrammet fått riksstipendier.
Stipendierna

Det är Biologilärarnas förening som arrangerar Linnédagarna.

Svenska Fysikersamfundet och Svenska Nationalkommittén för fysik arrangerar Lise Meitnerdagarna.

Svenska kemisamfundet arrangerar Berzeliusdagarna.

Molecular Frontiers är en ideell organisation med koppling till Kungliga vetenskapsakademin. Den anordnar bland annat symposier på flera ställen i världen, men flest gånger på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Karta: Björknäsgymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!