Kronofogden tar inte allt

Flera tusen hushåll per år får påhälsning av kronofogden. I fjol drev kronofogden in 8,5 miljarder kronor. I år ser det ut att bli ännu mer. Men fogden försvinner inte med allt du äger och har - bara det som är värt något och som du klarar dig utan.

FÖR ATT FYNDA. Kronofogen har auktioner i alla delar av landet. Ofta är de välbesökta.

FÖR ATT FYNDA. Kronofogen har auktioner i alla delar av landet. Ofta är de välbesökta.

Foto: Claudio Brescian/Scanpix

Stockholm, din ekonomi2007-10-04 01:45
Det är lösöresauktion på kronofogden i Stockholm. Utropslistan bjuder på en blandning av dyrt och billigt. Enkla prydnadssaker som säljs för någon femtio- eller hundralapp varvas med smycken, musikinstrument och teknikprylar som går för åtskilliga tusen kronor. Rekordet den här eftermiddagen blir ett guldhalsband som går under klubban för 24.000 kronor. Sammanlagt ger auktionen 141.900 kronor. Men ett 60-tal föremål blir osålda, och nästan lika många auktioneras ut för lägsta priset: 50 kronor. Svårt att värdera rätt
Jesper Bergqvist är verksamhetscontroller för indrivningsprocessen på kronofogden, och har tidigare jobbat som inspektör, vilket är kronofogdens titel på dem som gör utmätningar. - Svårigheten i jobbet är framför allt att värdera saker på ett korrekt sätt, säger han. Vad ska utmätas och vad inte? Särskilt inom teknik gäller det att hänga med i prisutvecklingen. En tjock-teve, till exempel, är ofta inte någon idé att mäta ut i dag. Går det inte att sälja föremålet till ett rimligt pris, trots upprepade försök, har kronofogden begått ett misstag, tycker Jesper Bergqvist. Då hävs utmätningen och det utmätta lämnas tillbaka. Men det hör inte till vanligheterna, säger han. Hans erfarenhet är att de flesta föremål finner sin köpare till slut. Hemmet töms inte
Jesper Bergqvist försäkrar att den som får besök av kronofogden inte behöver oroa sig för att bli av med hela bohaget. Kläder, saker, möbler och pengar för personligt bruk och av måttligt värde - så kallad beneficieegendom - får man behålla. Med det som är extra värdefullt ska man aldrig räkna med att få ha kvar. - Inspektören ska hitta det som är lättast att omsätta i pengar, det som sticker ut. Du har förstås rätt att ha en säng, men har du en Hästenssäng så kan vi mäta ut den och i stället reservera pengar till en enklare, säger Jesper Bergqvist. Småbarnsfamiljer brukar få behålla teven. Fast även där gäller att kronofogden kan ta en lyxvara och lämna pengar till något billigare.

Eget inflytande möjligt
För den som får påhälsning kanske det är svårast att acceptera när kronofogden tar med sådant som har stort affektionsvärde. Affektionsvärde innebär att ett föremål har ett personligt värde till skillnad från ett ekonomiskt värde.

I viss utsträckning går det för den skuldsatte att få inflytande över vad som ska mätas ut, menar Jesper Bergqvist. Men det hänger på att man kan visa alternativ: Ta det här i stället! - Mycket med affektionsvärde är inte särskilt värdefullt och då är det ju inget problem. Men frågan ställs på sin spets till exempel när det handlar om ärvda antikviteter. De har i regel mycket stort affektionsvärde, men också ett högt ekonomiskt värde. Vårt jobb är att mäta ut skulden så gott det går, och kan vi inte göra det på annat sätt så måste vi ta arvegodset. Högre handpenning
Vid försäljning av bostadsrätter måste kronofogden enligt lag begära en handpenning på minst 25 procent. Det är betydligt högre än vad som brukar begäras på bostadsmarknaden i övrigt, och kan leda till lägre slutpriser för de lägenheter som kronofogden auktionerar ut. - Kronofogden anser att procentsatsen i dag är något hög, det kan röra sig om mycket pengar i storstadsregionerna, och har tillsatt en arbetsgrupp som arbetar för att procentsatsen ska sänkas, säger Jesper Bergqvist.
Kronofogden är den myndighet i samhället som har till uppgift att driva in pengar. Den ska vara neutral och bevakar bägge parters intressen. Totalt drev kronofogden in 8,5 miljarder kronor i fjol. Och summan ökar - efter ett antal goda år finns det helt enkelt mer pengar och ägodelar att mäta ut. Till och med augusti i år hade kronofogden drivit in 6,1 miljarder, vilket är 400 miljoner kronor mer än samma period i fjol. När kronofogden driver in skulder kallas det utmätning. Utmätning kan ske på flera sätt. I första hand mäter kronofogden ut pengar på bankkonton och värdepapper. Kronofogden kan också vända sig direkt till den skuldsattes arbetsgivare och göra en löneutmätning. Då får den skuldsatte varje månad så mycket av lönen som behövs för att leva på existensminimum, medan resten av lönen går direkt från arbetsgivaren till kronofogden. Om sparkapital och lön inte räcker för att betala igen skulden kan kronofogden mäta ut lös egendom och fastigheter, som sedan säljs på auktion. Begreppet lös egendom inkluderar bland annat lösöre (saker i hemmet), fordon och bostadsrätter. 2006 gjorde kronofogden drygt 5.700 utmätningar av lös egendom (inklusive fordon och bostadsrätter), och drygt 3.100 av fast egendom. Kronofogdens register innehåller 490.000 gäldenärer, med en genomsnittlig skuld på 150.000 kronor. För fysiska personer i registret är den genomsnittliga skulden 120.000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om