Jesper Bergqvist är verksamhetscontroller för indrivningsprocessen på kronofogden, och har tidigare jobbat som inspektör, vilket är kronofogdens titel på dem som gör utmätningar. - Svårigheten i jobbet är framför allt att värdera saker på ett korrekt sätt, säger han. Vad ska utmätas och vad inte? Särskilt inom teknik gäller det att hänga med i prisutvecklingen. En tjock-teve, till exempel, är ofta inte någon idé att mäta ut i dag. Går det inte att sälja föremålet till ett rimligt pris, trots upprepade försök, har kronofogden begått ett misstag, tycker Jesper Bergqvist. Då hävs utmätningen och det utmätta lämnas tillbaka. Men det hör inte till vanligheterna, säger han. Hans erfarenhet är att de flesta föremål finner sin köpare till slut. Hemmet töms inte
Jesper Bergqvist försäkrar att den som får besök av kronofogden inte behöver oroa sig för att bli av med hela bohaget. Kläder, saker, möbler och pengar för personligt bruk och av måttligt värde - så kallad beneficieegendom - får man behålla. Med det som är extra värdefullt ska man aldrig räkna med att få ha kvar. - Inspektören ska hitta det som är lättast att omsätta i pengar, det som sticker ut. Du har förstås rätt att ha en säng, men har du en Hästenssäng så kan vi mäta ut den och i stället reservera pengar till en enklare, säger Jesper Bergqvist. Småbarnsfamiljer brukar få behålla teven. Fast även där gäller att kronofogden kan ta en lyxvara och lämna pengar till något billigare.
Eget inflytande möjligt
För den som får påhälsning kanske det är svårast att acceptera när kronofogden tar med sådant som har stort affektionsvärde. Affektionsvärde innebär att ett föremål har ett personligt värde till skillnad från ett ekonomiskt värde.
Vid försäljning av bostadsrätter måste kronofogden enligt lag begära en handpenning på minst 25 procent. Det är betydligt högre än vad som brukar begäras på bostadsmarknaden i övrigt, och kan leda till lägre slutpriser för de lägenheter som kronofogden auktionerar ut. - Kronofogden anser att procentsatsen i dag är något hög, det kan röra sig om mycket pengar i storstadsregionerna, och har tillsatt en arbetsgrupp som arbetar för att procentsatsen ska sänkas, säger Jesper Bergqvist.