Vardagen väl värd att ifrågasättas

nnn Att få tiden att räcka till är många människors ­dilemma. Hur prioriterar vi egentligen vår tid?
nnn Att lämna de upptrampade stigarna och hitta nya vägar i ­vardagen kan vara svårare än vi tror.

Stockholm, insikt2006-09-05 06:00
Varför ser ditt liv ut som det gör? Är det för att du själv gjort aktiva val för att hamna där eller är det för att tidsandan och den ström av uppfattningar som omger oss fört dig dit?
Detta är frågor som Fredrik Warberg och Jörgen Larsson ställer sig i boken Rik på riktigt - en värdefull vardag är möjlig. (Natur och kultur)
- Vi lever under jämförelsevis trygga, välordnade och materiellt utvecklade omständigheter. Vi borde kunna njuta av denna välfärd och verkligen uppleva det som ordet betyder: att ­färdas väl genom livet, hävdar de.
Men ändå är det många som mår ­dåligt. Och i stället för att reflektera över orsaken, fortsätter man att följa med strömmen.
- Det är ett sorgligt faktum att många människor, i vår tid, i vårt land, inte hinner känna sig riktigt levande innan de dör, konstaterar författarna.

Del av vardagen
Att ha ont om tid har blivit en del av vardagen som anses lika naturlig som att gå och handla mjölk. Men att tiden inte räcker till beror knappast på att vi har mindre tid än tidigare generationer hade. Problemet, menar Fredrik Warberg och Jörgen Larsson, ligger snarare i att vi försöker pressa in fler saker under dygnets timmar, vilket gör att fenomenet tidsbrist snarare borde ges epitetet "upplevd tidsbrist".
Men oavsett vad vi kallar den gör tidsbristen att vi rusar på i ett ännu snabbare tempo, medan livet rullar på vid sidan om.
Katarina Bjärvall, frilansjournalist och författare till boken Vill ha mer - om barn, tid och konsumtion (Ordfront förlag), menar att tidsbrist och konsumtionshysteri är vår tids största stressfaktorer och att de går hand i hand. För att kunna konsumera måste vi tjäna pengar och för att arbeta behöver vi tid.
- De flesta känner sig stressade, men få verkar se ett samband med vår ­konsumtion - att den här stressen ­beror på att vi jobbar väldigt mycket och att vi ägnar så mycket tid åt att konsumera, säger hon.

Saboterar fritiden
Men egentligen tror Katarina Bjärvall, som inför sin bok pratat med barn och tonåringar, föräldrar, forskare, marknadsförare, leksakstillverkare och ­godisförsäljare, inte att det är arbetet som är den stora tidstjuven.
- Jag tror att den stora kopplingen mellan konsumtion och stress är konsumtionen i sig. Aktiviteterna avlöser varandra - vi saboterar fritiden för oss själva med de här konsumtionsupp­levelserna, så att det inte blir kvar någon tid till verklig samvaro, då man till exempel kan prata med barnen om viktiga saker.
I det här höga tempot, som väldigt många har, hinner man inte heller ge sig tid att känna efter vad man mår bra av, menar hon.
- Då tror jag inte att man skulle ha kommit fram till att det skulle vara att åka runt och handla i olika shoppingcenter, sitta framför datorn eller springa runt på barnkalas hela helgen.

Våga ifrågasätta
Vad kan man då göra för att ta sig ur det snurrande ekorrhjulet?
Forskning visar att de kriterier som är centrala för att vardagen ska kännas meningsfull för människor, är att man har en god självkänsla, goda relationer, ett jobb man trivs med och att man upplever att man har en tillräckligt god ekonomi.
Därtill kommer ett lagomt livstempo, det vill säga ett tempo som varken är för högt eller för lågt. Fredrik Warbergs och Jörgen Larssons råd är att våga ifrågasätta våra liv. Kanske finner vi att vardagen ändå inte är så dålig, men med en överblick och ett utifrånperspektiv på vår situation ökar vår medvetenhet om hur livet egentligen är och skulle kunna bli. Och det vi en gång blivit medvetna om kan vi inte göra oss omedvetna om utan att aktivt försöka sopa det under mattan.
Men vi måste också våga längta.
- Lockar du fram din längtan­ ­lösgör du krafter som kan ge dig gott om ­energi till renoveringen av vardagen, deklarerar de.

Många är medvetna
Känslan Katarina Bjärvall får när hon är ute och håller föredrag om tid och konsumtion, är att människor är ­medvetna om problemet och känner att det är något de vill ändra på.
- Samtidigt upplever många som lever ett ganska rutinartat liv, att det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att förändra sitt sätt att leva. Dels har många höga boendekostnader, dels känner man av ett tryck utifrån runt barnens konsumtion. Det finns på något sätt en mall för hur man lever sitt liv med små barn, säger Katarina Bjärvall.
Typiska exempel, menar hon, är att en fredagskväll ska innehålla läsk och chips och kommersiell TV och på ­sommarlovet ska man besöka nöjes­parker eller gärna göra någon utlandsresa om man har råd.
- Det finns ett sätt att leva livet som barnfamilj, som många upplever är väldigt svårt att bryta, men samtidigt har jag träffat många familjer som har gjort, åtminstone justeringar, av sin vardag och lyssnar man på dem så är det inte svårt.

Inte tillfredställda
Ofta, menar Katarina Bjärvall, tror man som förälder att trycket kommer från barnen. Men så är det i de flesta fall inte, anser hon.
- Vågar man erbjuda ett alternativ så hänger barnen ofta gärna med på det.
Något som slog Katarina Bjärvall när hon arbetade med sin bok var att många familjer som levde så, till synes, bra och lyckade liv, med mycket pengar och hög konsumtion, egentligen inte alls var så tillfredställda med på vilket sätt de levde.
- Jag tycker att det är sorgligt att vi som ändå har det så bra här i Sverige, inte förmår omvandla det till något slags själsligt välbefinnande.
För att få upp problemet på den politiska agendan, tror Katarina Bjärvall, att politikerna måste sluta bländas av någon slags tillväxtfixering.
- Man borde ha passerat det nu och säga att OK, nu har vi det bra, när ska det bli dags att skörda framgångarna av vår ekonomiska utveckling.
Fakta värdefull vardag
I vår tid ...
har vi bredare vägar, men smalare perspektiv
har vi större och finare hem, men mindre tid för varandra och trasiga ­relationer
spenderar vi mer pengar, men njuter mindre
kompromissar vi mer, men tycker att vi har ­mindre tid
har vi mer kunskap, men visar mindre ­omdöme
har vi fler mediciner, men lever mindre hälsosamt
har vi flerfaldigat våra ägodelar, men förminskat många av våra värden
kan vi åka till månen, men har svårt att ta kontakt med våra grannar
har vi erövrat yttre rymden, men når inte vårt eget inre
får vi mer mat, men mindre näring
får vi mer underhållning, men känner mindre mening
Källa: Rik på riktigt - en värdefull vardag är möjlig. (Natur och kultur) Ursprungligen från Dalai Lama
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om