Allt fler handlar ekologiskt
nnn Allt fler väljer ekologiska livsmedel när de handlar i butiken.nnn Samtidigt visar siffror att den KRAV-godkända arealen minskar. En stor del av försäljningsökningen kommer i stället från importerade produkter.
Samtidigt som intresset för ekologisk mat ökar, drar de svenska lantbrukarna ned på sin odlade areal. Mellan 2004 och 2005 minskade arealen med drygt tre procent. Främst är det spannmålsarealen som minskar, vilket Jakob Falkerby på KRAV menar är olyckligt.
- Hela det svenska lantbruket genomgår ett stålbad där gårdar slås samman eller läggs ned. Det här får tyvärr effekt även på den areal som är KRAV-godkänd, säger han och tillägger att han ser med oro på framtiden.
- Å ena sidan handlar det om att stora arealer kommer att växa igen eftersom ingen brukar dem. Men sen finns det också en risk att vi blir ännu mer beroende av import av både konventionellt odlade och KRAV-godkända livsmedel, säger han.
Sedan länge har ekologisk mjölk, ägg, kaffe och bananer varit storsäljare i butikerna samtidigt som flera andra miljömärkta livsmedel för en tynande tillvaro. Jakob Falkerby menar att det beror på flera orsaker.
Invanda köpmönster
- När vi handlar följer vi ofta ett invant köpmönster. Vi vet var vi hittar de olika varorna och letar sällan efter andra alternativ. Vi har därför försökt förmå butikerna att lyfta fram de ekologiska alternativen på samma sätt som de vanliga. Helst bör det finnas ekologiska alternativ vid sidan av de konventionella för att konsumenterna snabbt ska kunna göra ett medvetet val.
- Om de ekologiska produkterna finns på ett eget ställe i butiken hamnar de i skymundan eftersom många konsumenter inte lägger märke till dem på sin inköpsrunda, säger han men tillägger att en annan orsak till att ekologiska varor som till exempel fisk, oljor och fetter inte säljer lika bra som mejeriprodukterna är att det finns ett för litet utbud. Udda varor som säljs i mindre serier upptäcks inte av konsumenterna, vilket skapar ett slags moment 22. Om det inte finns ett tillräckligt stort utbud så skapas det heller ingen efterfrågan.
Mindre energi
En del kritiker anser att den ökade importen av KRAV-livsmedel ökar miljöbelastningen. Det finns inte några kriterier i KRAV-märkningen som omfattar hur långt produkterna får transporteras, men Jakob Falkerby menar att långa transporter inte behöver vara negativa.
- KRAV-godkända tomater som odlats på friland i Spanien och sen fraktats hit med lastbil kräver mindre energi än om de odlats i uppvärmda växthus i Sverige, säger han och tillägger att det behövs en omfattande import för att täcka behovet av frukt och grönt på grund av att den svenska växtodlingssäsongen är så pass kort.
- Däremot är Sverige självförsörjande på bland annat ekologiskt kött. Vi producerar själva det KRAV-märkta köttet som efterfrågas på marknaden. För konventionellt kött är självförsörjningsgraden bara 65 procent. Resten måste alltså importeras.
På sikt tror Jakob Falkerby att det svenska jordbruket kommer att bli mer nischat än vad det är i dag.
I stället för att odla råvaror som ger dålig lönsamhet hoppas han att lantbrukarna börjar med småskalig förädling. För vanliga konsumenter innebär detta att vi kan komma att se fler frukt- och bärprodukter, färdigrätter och ostar som är KRAV-märkta och producerade i Sverige.
- Det ekologiska svenska köttet har en stor potential. I dag provar många bönder ranchdrift med frigående kor där köttet säljs under begreppet naturbeteskött.
fakta
Andra miljömärkningar än KRAV
EU har en alternativ märkning som heter Ekologiskt jordbruk där märkningen i Sverige utförs av KRAV.
Demetermärkningen visar att livsmedlet är framställt enligt de biodynamiska principerna. Bakom den här märkningen står Svenska Demeterförbundet.
Svanen är en miljömärkning som finns i Norden och som visar att varan belastar natur och människors hälsa så lite som möjligt. Även vissa krav på kvalitet och funktion ingår i märkningen som utförs av SIS Miljömärkning AB i Sverige.
EU-blomman är en miljömärkning som är gemensam för EU-länderna och finns än så länge bara på ett fåtal produkter i Sverige. Även denna märkning garanterar att produkterna belastar miljön och hälsan så lite som möjligt och utförs av SIS Miljömärkning AB.
Bra miljöval är en miljömärkning som utförs av Svenska Naturskyddsföreningen, SNF.
Demetermärkningen visar att livsmedlet är framställt enligt de biodynamiska principerna. Bakom den här märkningen står Svenska Demeterförbundet.
Svanen är en miljömärkning som finns i Norden och som visar att varan belastar natur och människors hälsa så lite som möjligt. Även vissa krav på kvalitet och funktion ingår i märkningen som utförs av SIS Miljömärkning AB i Sverige.
EU-blomman är en miljömärkning som är gemensam för EU-länderna och finns än så länge bara på ett fåtal produkter i Sverige. Även denna märkning garanterar att produkterna belastar miljön och hälsan så lite som möjligt och utförs av SIS Miljömärkning AB.
Bra miljöval är en miljömärkning som utförs av Svenska Naturskyddsföreningen, SNF.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!