Svårt att välja bort genmodifierad mat
nnn Genmodifierad mat kan finnas i våra butiker trots att de flesta konsumenter inte vill ha den.nnn I dagsläget finns det ingen officiell och enhetlig märkning som ger upplysning om det förekommer genmodifierade ingredienser i varorna.
På Sveriges Konsumentråd följer man utvecklingen med stort intresse.
- Vi har inga åsikter om den genmodifierade maten är bra eller dålig. Däremot menar vi att det måste bli enklare för enskilda konsumenter att antingen välja eller välja bort mat som innehåller genmodifierade ingredienser. Vi vet sedan länge att det finns en utbredd skepsis bland svenskar i allmänhet till GMO-livsmedel och det behövs bättre information i butikerna, säger Louise Ekström, kommunikationsansvarig på Sveriges Konsumentråd.
Genmat till köttdjur
Enligt de nuvarande EU-reglerna ska all mat som producerats av genmodifierade växter märkas, oavsett om det finns några modifierade gener kvar i produkten eller inte. I dag odlas endast genmodifierad soja, majs och raps, vilket innebär att om man undviker dessa växter så finns det ingen risk att man äter genmodifierade växter av misstag.
Något förenklat kan man säga att det därför är enklare att välja bland vegetabiliska livsmedel än animaliska produkter.
När det gäller de animaliska livsmedlen blir det betydligt svårare. Det krävs nämligen ingen märkning av kött, mjölk och ägg som kommer från djur som ätit foder som är genmodifierat. Det är upp till producenten att frivilligt redovisa för konsumenten vad djuren fötts upp på.
Med tanke på att de största GMO-odlingarna består av djurfoder så finns det en större risk att kött av olika slag kommer från djurbesättningar som ätit genmodifierat foder. Genmodifierad soja är ett vanligt djurfoder som sedan januari i år används av en del svenska lantbrukare.
Efterlyser bättre märkning
- Det finns en viss risk att maten innehåller GMO-ingredienser utan att den är märkt, befarar Louise Ekström som menar att det bästa vore om det fanns en officiell märkning för alla typer av produkter som används i alla sammanhang.
- Den ska vara tydlig och enkel att förstå. Dessutom måste det finnas en central kontrollinstans som ser till att reglerna efterlevs så att märkningen blir trovärdig. I dag använder vissa producenter egna märkningar som visar att varorna inte innehåller GMO eftersom detta ökar försäljningen, vilket vi tycker är fel. Om alla varor ska märkas med vilka ingredienser de inte innehåller skapar det bara förvirring bland konsumenterna.
Försiktighetsprincipen
Även om Sveriges Konsumentråd inte vill ha några åsikter om GMO är bra eller dåligt menar Louise Ekström att försiktighetsprincipen ändå bör tillämpas.
- I dag finns det ingenting som tyder på att det skulle vara skadligt att producera eller konsumera genmodifierade grödor. Men samtidigt finns det heller ingenting som talar för att det inte skulle vara skadligt. Inte heller finns det någon påtaglig konsumentnytta med det. Ingen har kunna påvisa att GMO-mat smakar bättre, är nyttigare, billigare eller miljövänligare än vanliga livsmedel. Då menar vi att man bör anamma försiktighetsprincipen, säger hon.
Som en följd av osäkerheten kring den genmodifierade matens för- och nackdelar samt problemen för vanliga konsumenter att avgöra vad varorna innehåller är detta en av de viktigaste frågorna som Sveriges Konsumentråd jobbar med.
- Vi vet inte i vilken omfattning som GMO-mat finns ute i de svenska butikerna, men av allt att döma så ökar utbudet sakta men säkert. Bland annat vet vi att Swedish Meats som äger bland annat Scan inte längre kan garantera att deras köttproducenter inte använder GMO-foder.
Det enklaste sättet att undvika genmodifierad mat är att titta efter Krav eller Svenskt Sigill. Certifieringen visar att den lantbrukare eller det livsmedelsföretag som tagit fram varan uppfyller krav på att varorna bara består av traditionellt odlade grödor. För den som vill veta mer finns webbsidan www.gmofri.se.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!