Guide till den naturliga maten
nnn Tiotusentals svenskar har läst journalisten Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken, där han beskriver hur onaturlig och fejkad den mat vi äter faktiskt är. nnn För den som blev skeptisk till den industriellt framställda maten efter den läsningen, kommer nu uppföljaren, Äkta vara.
Foto:
Men de skeptiska kunderna har haft svårt att veta hur de ska hitta de alternativa varorna utan tillsatser. Något som den nyutkomna boken Äkta vara - guiden till oförfalskad mat, är tänkt att ge svaret på.Det som har förvånat Mats-Eric Nilsson mest, när han har jobbat med sina böcker, är hur utbrett fusket med maten faktiskt är. - Det genomsyrar hela butikerna, hylla efter hylla, kommenterar han. Vad ska man absolut undvika att äta?
- Allt som innehåller smakförstärkare, färgämnen och aromämnen tycker jag att man ska undvika. Dessa produkter innehåller inte tillräckligt bra råvaror utan måste sminkas upp med dessa tillsatser.Är alla E-ämnen dåliga?
- Ibland kan det kanske behövas konserveringsmedel, men i övrigt bör man kunna klara sig utan tillsatserna.Kan man lita på att den Kravmärkta maten är bra?
- Nej, det kan man inte. Kravmärkt mat är ofta mer naturlig och innehåller färre tillsatser, men det är ingen garanti för äkta vara.Blir den här maten mycket dyrare?
- Något dyrare brukar det nog bli för de flesta. Men det beror på hur man lägger om sina inköp. Om man är van vid hel- och halvfabrikat och i stället börjar laga sin mat från grunden blir det ju billigare.Lever du själv som du lär?- Jag försöker undvika tillsatser i så stor utsträckning som möjligt. I början tog det mycket längre tid att handla, men nu är det snitslad bana genom butiken.
Mats-Eric Nilssons tipsÄgna ytterst kort tid åt förpackningens framsida och gå direkt på innehållsförteckningen. Fundera över vilka ingredienser du själv skulle ha använt och undvik produkter som innehåller en massa annat. Om du väljer mellan olika produkter - ta den som har kortast innehållsförteckning.Den fejkade matenFabrikstillverkat bröd kan innehålla upp till 16 olika kemikalier för att det ska upplevas som färskt, trots att det inte längre är det.De tillsatser som ska öka hållbarheten på maten utgör endast en tiondel. Nio av tio är i stället i någon mening kosmetiska och tillsätts för att påverka livsmedlens smak, konsistens, färg och utseende.En genomsnittlig konsument i den industrialiserade världen får varje år i sig 6-7 kilo livsmedelstillsatser av olika slag.Källa: Den hemlige kocken
och Äkta vara (Ordfront) SmörgåsskinkaTrixandet har gått så långt att man måste tala om när en produkt inte är manipulerad. En vanlig smörgåsskinka kan, förutom antioxidationsmedel och konserveringsmedel, innehålla såväl sockerarten dextros som E 621 - som är den ifrågasatta smakförstärkaren mononatriumglutamat. Dessutom injiceras många skinkor med så mycket vatten att köttinnehållet sjunker kraftigt, och för att binda vattnet tillsätts så kallade polyfosfater, E 450-452, som innan Sverige gick med i EU inte fick användas på detta sätt. I rökt skinka fuskas röksmaken ofta fram med hjälp av aromämnen.FalukorvEn falukorv behöver inte innehålla mer än 40 procent kött och i det
begreppet ingår en stor andel fett och bindväv. Ofta tillsätts stora mängder vatten och för att binda vattnet
används stabiliseringsmedlet E 450 (natrium-, kalium- och kalciumfosfater), som tidigare var förbjudet i falukorv.BalsamvinägerMerparten av den balsamvinäger som säljs är vanlig vinäger som blandats med druvmust och färgats med brun karamellfärg. Riktig balsamvinäger framställs, till skillnad från annan vinäger, inte av vin. Utgångspunkten är i stället den färska druvmusten som under tolv till tjugo timmar långsamt kokas tills den blir något trögflytande. Äkta balsamvinäger går under namnet aceto balsamico tradizionale.BuljongFå produkter är så packade med tillsatser som buljongtärningar. En enda smakförstärkare brukar inte räcka. Vanligtvis kommer smakförstärkarna tidigt i innehållsdeklarationen, vilket betyder att de förekommer i stor mängd. De mer exklusiva färdiga fonderna som säljs på flaska är lika fulla av tillsatser. Den enda påtagliga skillnaden är att de dessutom innehåller förtjockningsmedel. Två böcker om matDen hemlige kocken - det okända
fusket med maten på din tallrik:Här görs en ordentlig genomgång av vad maten vi äter egentligen består av. Innehåller även en inköpsguide, en säsongsguide till färska grönsaker och bär, en Sverigeguide över genuina matproducenter över hela landet och en E-nummerguide till samtliga 316 tillåtna livsmedelstillsatser.Äkta vara - guiden
till oförfalskad mat:Ger en detaljerad genomgång av 150 livsmedel, med exempel på goda alternativ till den industritillverkade maten. Innehåller även en genomgång av de olika märkningar som finns, en förteckning över de vanligaste tillsatserna och användbara webbadresser till leverantörer av naturliga råvaror. Båda böckerna ges ut av Ordfront förlag.
och Äkta vara (Ordfront) SmörgåsskinkaTrixandet har gått så långt att man måste tala om när en produkt inte är manipulerad. En vanlig smörgåsskinka kan, förutom antioxidationsmedel och konserveringsmedel, innehålla såväl sockerarten dextros som E 621 - som är den ifrågasatta smakförstärkaren mononatriumglutamat. Dessutom injiceras många skinkor med så mycket vatten att köttinnehållet sjunker kraftigt, och för att binda vattnet tillsätts så kallade polyfosfater, E 450-452, som innan Sverige gick med i EU inte fick användas på detta sätt. I rökt skinka fuskas röksmaken ofta fram med hjälp av aromämnen.FalukorvEn falukorv behöver inte innehålla mer än 40 procent kött och i det
begreppet ingår en stor andel fett och bindväv. Ofta tillsätts stora mängder vatten och för att binda vattnet
används stabiliseringsmedlet E 450 (natrium-, kalium- och kalciumfosfater), som tidigare var förbjudet i falukorv.BalsamvinägerMerparten av den balsamvinäger som säljs är vanlig vinäger som blandats med druvmust och färgats med brun karamellfärg. Riktig balsamvinäger framställs, till skillnad från annan vinäger, inte av vin. Utgångspunkten är i stället den färska druvmusten som under tolv till tjugo timmar långsamt kokas tills den blir något trögflytande. Äkta balsamvinäger går under namnet aceto balsamico tradizionale.BuljongFå produkter är så packade med tillsatser som buljongtärningar. En enda smakförstärkare brukar inte räcka. Vanligtvis kommer smakförstärkarna tidigt i innehållsdeklarationen, vilket betyder att de förekommer i stor mängd. De mer exklusiva färdiga fonderna som säljs på flaska är lika fulla av tillsatser. Den enda påtagliga skillnaden är att de dessutom innehåller förtjockningsmedel. Två böcker om matDen hemlige kocken - det okända
fusket med maten på din tallrik:Här görs en ordentlig genomgång av vad maten vi äter egentligen består av. Innehåller även en inköpsguide, en säsongsguide till färska grönsaker och bär, en Sverigeguide över genuina matproducenter över hela landet och en E-nummerguide till samtliga 316 tillåtna livsmedelstillsatser.Äkta vara - guiden
till oförfalskad mat:Ger en detaljerad genomgång av 150 livsmedel, med exempel på goda alternativ till den industritillverkade maten. Innehåller även en genomgång av de olika märkningar som finns, en förteckning över de vanligaste tillsatserna och användbara webbadresser till leverantörer av naturliga råvaror. Båda böckerna ges ut av Ordfront förlag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!