Äkta yoghurt - äntligen här för att stanna

Äntligen är den här för att stanna.  Må den vara grekisk, turkisk eller bulgarisk.  Den härligt tjocka ur-yoghurten har flyttat in i svenska kyldiskar på allvar.

ÄKTA VARA. Den tjocka, krämiga yoghurten från Grekland, Turkiet eller Bulgarien smakar mer och kan användas till mycket.

ÄKTA VARA. Den tjocka, krämiga yoghurten från Grekland, Turkiet eller Bulgarien smakar mer och kan användas till mycket.

Foto:

Stockholm, mat &dryck2008-03-13 01:45
Mjölkdiskarna ser inte ut som de gjorde förr. Yoghurthyllan har blivit en färgglad parad med exotiska frukter, konstgjort socker och varierande fetthalter. Den ena smaken mer tillkrånglad än den andra. Men den allra intressantaste nyheten står längst ner och tronar i små hinkar (mycket praktiska att spara, för övrigt). Den krämiga, tjocka och alldeles naturella yoghurten med rötter i länder som Grekland och Turkiet. För inte så där värst länge sedan var den blott förknippad med soliga charterminnen och vidunderlig honung. Nu kan vi äta den närhelst vi vill. "Men den är ju så fet", gnäller fettfobikerna. Och god. Det räcker med några skedar för att bli mätt. Lägg till lite frukt eller bär och några nötter och du har en perfekt frukost som skulle få landets dietister att dansa jenka av lycka. I alla tider har yoghurt förknippats med hälsa. Till och med vi vanliga dödliga vet att lite yoghurt är bra för magen och dessutom stabiliserar bakteriebalansen under en penicillinkur - även om alla kanske inte vet varför. Mjölksyrabakterierna i yoghurten har nämligen den förnäma egenskapen att andra bacillusker inte gillar dem. De tycker att mjölkbakterierna är ruskigt sura och sticker hellre någon annanstans och käkar. Medan våra egna kroppar däremot laddas med protein, kalcium och B-vitaminer på köpet. Yoghurt är också mera lättsmält för magen än vanlig filmjölk, som innehåller andra sorters bakterier. Många som är laktoskänsliga tål de fetare yoghurtsorterna bättre än andra mjölkprodukter. Den enda nackdelen med yoghurt är att den inte går att koka. Däremot är den ett ypperligt alternativ i kalla såser, marinader och desserter. Hur fet yoghurt man än väljer blir resultatet alltid magrare än med vispgrädde. Den härligt syrliga smaken blir en skön bonuskick.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om