Fin fisk för glada amatörer

nnn Vi borde äta mer fisk. Det är numera ­vetenskapligt bevisat. Dessutom är det gott.
nnn Kruxet är att vi inte törs laga till den hemma. Därför bjuder vi i dag på lättlagade fiskrätter för glada amatörer.

Stockholm, mat & dryck2007-01-11 06:00
Jag var på ett ­fiskseminarium ­härförleden. Det låter ­kanske ­inte så gastkramande ­spännande, men det var gruvligt intressant.
Uppenbarligen har svenska folket fattat grejen med att fisk är nyttigt. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk minst tre gånger i veckan. Men hur många av oss gör det på ­riktigt? Egentligen ...
Hela 60 procent av alla tillfrågade i en undersökning gjord av Svensk Fisk svarade att de skulle kunna tänka sig att fördubbla sin fiskkonsumtion. Men villkoret var att fisken skulle vara ­lättare att laga.
Vi har för stor respekt för fisk helt enkelt. Respekt ska man förstås ha. I vattnet. Sluta fiska utrotningshotade arter, använda godkända redskap och inte använda så mycket fiskmjöl i djurfoder.

Fisk i block
Enligt experterna ­kommer fisken i så fall att räcka till alla - även om vi äter fisk tre gånger veckan, förutsatt att vi konsumerar mer odlad fisk, sill och fisk från andra delar av världen.
Så långt är vi med. Och samma undersökning visade att 77 procent anser att fisk är nyttigare än fågel och kött. Ändå är gemene man skraj för att laga fisk hemma. Gärna fisk på ­krogen, men själv står man där som ett ufo vid fiskdisken och känner sig djärv om man ­kommer hem med en laxfjäril till middagen.
Vi blir allt färre som fått vara med om att dra upp sprattlande nät ur fjällsjöar och grilla nyfångad sik över ­öppen eld. Fisk kommer numera i frysta block och kan på sin höjd skrämmas upp med lite äggsås. Att byxa en ­abborre är för 2000-talsmänniskan värre än att deklarera.

Flest väljer lax
Men det är dags att släppa på ­respekten. I köket. Det finns folk som kan det där med att fjälla, filea och ­rensa. Vägrar de - byt fiskhandlare, gärna till ackompanjemanget av en ­lagom tempererad utskällning.
Köp en fiskkokbok. Då blir det roligt att ta sig an olika recept och komma fram till sina egna favoriter. Fisktillagning behöver inte vara märkligare än en näve färska örter i buken.
Och våga för jösse namn prova något annat än lax. 53 procent av svenska ­folket äter helst lax, 27 procent föredrar vitfisk som torsk, kolja och sej, medan 27 procent är mest förtjusta i abborre, spätta och gös. Numera finns det dessutom massor av nya spännande utländska sorter att botanisera bland.
Tre procent äter inte fisk över huvud taget. De kommer att leva ett kortare och fattigare liv än vi andra.
Här får du en liten puff över tröskeln. Fisk bits inte. I varje fall inte på land.
dryck
Vitt vin till fisk är långt ifrån ett måste. Som vanligt är det i stället tillbehören som bör styra vinvalet. Några bra fiskviner överlag: vita, torra och krispiga: Château Bonnet (4151) 87 kronor, Muscadet Sèvre et Maine sur lie (2275) 73 kronor; fylligare förslag: Simonsig Chardonnay (2032), 82 kronor; rött (serveras lite svalt) Pirie South Pinot Noir (99532), 106 kronor.
Alkoholfritt: Pol Vignan (1947), 36 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om