Finmat av bondbönor

nnn Alla pratar om bondbönor. nnn Det Ă€r bĂ€ttre att laga dem.  nnn LĂ€ckrare delikatess fĂ„r man leta efter.

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm, mat & dryck2007-09-27 01:45
HÀromsistens hamnade jag i en mattÀvlingsjury tillsammans med Niklas Ekstedt. Ja, Mat-Niklas ni vet. Han som inte Àr Tina, fast ÀndÄ lite.Vi provade oss igenom ett trettiotal sorters sylt och geléer (tandlÀkaren har redan börjat gnugga hÀnderna), men det var bondbönorna Mat-Niklas gick igÄng pÄ. "SÄ fantastiska de Àr, vilken smak, sÄ anvÀndbara, sÄ hÀrliga!"Och han Àr inte ensam. PÄ restauranger och i matbilagor ploppar denna sköna sensommarprimör plötsligt upp titt som sÀtt. Basvara frÄn Medelhavet
Visst Àr det lite lustigt. En böna som har funnits sÄ lÄngt tillbaka i historien att det inte ens gÄr att konstatera nÀr den gick frÄn vild till odlad. En basvara som folk kring Medelhavet dyrkat i alla tider. En böna som varit djupt rotad i det gammelsvenska köket har över en sommar gÄtt och blivit "finmat".Fast Ä andra sidan Àr det inte ett skvatt konstigt. Har du en gÄng fÄtt smak pÄ en nyförvÀlld, glansig, klargrön böna förgylld med nÄgra saltkristaller, ett par droppar olivolja och kanske, fast bara kanske, nÄgra parmesanriv - dÄ Àr du fast för livet.FÀrska eller djupfrysta
Den mjÀlla, nötaktiga smaken trissas upp av den sköna konsistensen som liksom bara smÀlter i gommen. Bondbönor Àr mindre mjöliga och fadda Àn andra bönor och en sann delikatess för sÄvÀl grönsaksvÀnner som vitaminskeptiker.Mycket pillande
Enda kruxet Àr att de fordrar lite pilleriarbete. Bönorna ska plockas ur sina enorma, sköna, gröna skidor till sovsÀckar,
förvÀllas nÄgra minuter i lÀttsaltat vatten och dÀrefter "plockas", det vill sÀga försiktigt klÀmmas ur sina sega innerskal. DÀrefter kan man koka dem nÄgra minuter till om man vill försÀkra sig om att bli av med Àmnen som kan framkalla illamÄende, men jag brukar faktiskt skippa det. Nu börjar sÀsongen tyvÀrr lida mot sitt slut. Men en smart matÀlskare köper pÄ sig nÄgra knökfulla kassar pÄ torget, förvÀller, plockar och fryser in. Har man tur och bor nÀra en vÀlsorterad utlÀndsk matbutik kan det finnas djupfrysta, fÀrdigplockade bondbönor i boxen. Leta efter "fava beans".I vÀrsta fall blir det till att ta till torkade. En godsak i sig, men en helt annan historia.//bilder: 6
w Ett mjukt rödvin passar fint till bönorna. Varför inte ett italienskt? Prova till exemel Masi Valpolicella (nr 6998), 79 kronor eller Barbera d?Asti (nr 12328), 89 kronor.w Alkoholfritt: Isvatten med massor av fÀrsk mynta.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om