Spara tid - satsa pÄ ett rejÀlt lÄngkok

nnn LÄngsamt Àr vackert. Och nÀr det gÀller mat ­smakar den ocksÄ bÀttre nÀr den fÄr ta tid pÄ sig. SÄ ta tillfÀllet i akt och satsa pÄ lÄngkok nu nÀr dagarna blir kortare.

Stockholm, mat & dryck2006-10-26 06:00
Allt var verkligen inte bÀttre förr, men folk hade i alla fall vett att lÀgga ner tid pÄ att laga mat. En kvart om dagen Àr vad vi svenskar numera offrar pÄ att hysta fram nÄgot pÄ bordet.
Hur gott kan det bli?
Tacka vet jag hederliga, rejÀla, gammaldags lÄngkok. Det lÄter ungefÀr lika kul som att ÄtergÄ till tvÀttbrÀde och fiskleverolja. Men det Àr betydligt roligare Àn sÄ.
För det första Àr det underbart att Àgna tid Ät att handla inför ett lÄngkok. StÄ och prata lammskÄnkar med slaktaren, klÀmma och snusa pÄ rotfruktsparadiset pÄ torget, bÀra hem doftande örter och i samrÄd med en expedit pÄ Systembolaget vÀlja ut det perfekta vinet att ackompanjera hela hÀrligheten.
LÀgg en ledig lördag pÄ det och bli en bÀttre mÀnniska. I alla fall gladare.
Jag tror vi behöver pÄminnas om var maten kommer ifrÄn - egentligen. Skippa det paketerade och importerade dÄ och dÄ. Hinna titta, lukta och smaka.

LÄngkok
Bara för att maten tar tid pÄ sig innebÀr det inte att den Àr krÄnglig. Oftast sköter den sig sjÀlv och stÄr bara och blir bÀttre och bÀttre ju lÀngre tiden gÄr.
Och att sedan fÄ njuta av det möra köttet som formligen trillar in i ­munnen Àr den bÀsta belöning en liten köksslav kan fÄ.
Slowfood-rörelsen Àr ett tidens tecken pÄ att folk börjar fÄ nog av snabbmatsslafsandet. En vÀrldsomspÀnnande organisation som vÀrnar om lÄngsam mat. Som symbol har anhÀngarna valt en sÀvlig snigel. Hur skönt som helst.
Att bjuda sina kÀra pÄ lÄngsam mat Àr att visa att man bryr sig.

LĂ€s igenom noga
NÄgra saker bör man dock tÀnka pÄ om man ska skruva ner tempot vid spisen:
- LÀs igenom alla recept noga och rÀkna baklÀnges nÀr det Àr dags att börja för att maten ska bli klar i tid.
- TÀnk pÄ att specialiteter som exempelvis rimmad oxbringa oftast mÄste bestÀllas i förvÀg.
- Till grytor passar framdelskött bra, men det tar sin lilla tid innan det blir mört. Prova dÄ och dÄ. Köttet ska nÀstan ramla sönder.
- LÄt gÀrna benen koka med för extra smak.
- Skumma noga. Allt protein mÄste bort.
- Grytor Àn som regel Ànnu godare nÀr de fÄtt stÄ en dag.
NÀsta steg Àr att lÀra sig Àta lÄngsamt ocksÄ. En nog sÄ viktig lektion i kursen om att lÀra sig njuta av livets goda.
Fakta Att dricka till
Oxbringa: Bourgogne Pinot Noir 2003 (81789), 102 kronor eller Nils Oscars God Lager (1305), 15:60 kronor eller Bonterra Chardonnay (se nedan).
Lammgryta: Mouton Cadet (3878), 83 kronor eller Bonterra Chardonnay (16632), 125 kronor (funkar Àven till oxbringan)
Revben: Zlatopramen HalfŽnŽHalf (1604), 13:60 kronor eller Kloster Eberbach Riesling SpÀtlese (6257), 95 kronor
Alkoholfritt: Jever Fun Light (1978), 9 kronor
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om