Årets kock bjuder på sina bästa recept

nnn Efter många års slit blev titeln äntligen hans. nnn En lycklig Årets Kock bjöd hem oss på vårmiddag. nnn Möt Tom Sjöstedt och hans mat.

i säsong. Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, gillar svenska råvaror i säsong. Lätt och fräsch mat som arrangeras extra vackert på faten.

i säsong. Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, gillar svenska råvaror i säsong. Lätt och fräsch mat som arrangeras extra vackert på faten.

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm, mat&dryck2008-04-17 06:00
Egentligen skulle han ha varit pappaledig just nu. I stället möter vi Asta, 1, och hennes mamma Maria i tamburen, på väg till tåget mot Gävle. En liten paus i ståhejet kan behövas.Pappa Tom Sjöstedt önskar att dygnet hade fler timmar. Men ändå ... Under köksbänken tronar en hel back skumpa. Telefonen ringer varannan minut. Han är het, och titeln Årets Kock var lika hett eftertraktad.- Hade jag inte vunnit nu hade det aldrig hänt. Det var tredje försöket. Och en himla massa jobb. Jag är glad att det är över. Jag känner mig mer harmonisk nu.Jobba kreativt
Han är född i Gusum, "en liten håla", fyra mil söder om Norrköping. Kockyrket var långt ifrån en självskriven dröm.- Jag har inga föräldrar som stått och kokat långkok eller så. Men båda har kreativa yrken, journalist och fotograf, och jag kände nog att jag också ville jobba med något kreativt.När valet väl var gjort pluggade han livsmedelsteknisk linje och fick praktik hos Karin Fransson på Hotell Borgholm. Denna örtälskande tysk-öländska som inte bara har en fantastisk kryddträdgård utan också hyser en plantskola för flera av våra duktigaste kockar. Tom Sjöstedts företrädare Tommy Myllymäki, Årets kock 2007, är också en av Karin Franssons adepter. (Han ringer för övrigt och stöttar just när vi är där.)"Lite hysteriskt"
Karriären gick fort och 2005 kom Tom med i Svenska Kocklandslaget ("en jättestor grej för mig"). Just nu ligger laget i hårdträning och tillsammans med alla vinnaruppdrag hinns Toms vanliga arbete på cateringfirmorna Selleri och Från Pontus knappt med. Han har fått ta tjänstledigt från den senare.- Men det är skönt med lite avbrott i vardagen också, även om det är hysteriskt ibland.Den gänglige kockkroppen viks i stället dubbel över gasspisen i det lilla, men trivsamma, köket hemma i sekelskifteslägenheten på Söder i Stockholm. Han duttar med lammfilén, putsar sina sparrisknoppar och arrangerar oliver som om tävlingsjuryn satt på lur bakom köksfläkten.- Jag gillar svenska råvaror. Ett svenskt tänk efter säsong. Lätt och fräsch mat som egentligen är ganska enkel, men som man lägger upp snyggt i stället.Vackert blir det, med dofter som gör en alldeles knäsvag. Och smaken, den är full av vår.
Aktuell: Årets Kock 2008 och medlem i KocklandslagetÅlder: 32 årFamilj: Sambon Maria och dottern Asta, 1 årBor: Södermalm, StockholmÄter helst: Vällagad matÄter aldrig: Bruna bönorMotionerar: Spelar fotbollHåller på: IFK NorrköpingLyssnar på: Indiepop från 90-taletMest underskattade kökpryl: En bra skärbrädaHar alltid i kylen: Matlagningsyoghurt, mjölk och dijonsenapFörebild: Karin Fransson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om