Körkort för alla plånböcker
nnn Ett körkort kan kosta från några tusenlappar till mer än det tiodubbla, beroende på hur man väljer att övningsköra.nnn Billigast är att öva privat med föräldrarna, vilket dock ökar risken för att bli kuggad.
- Absolut bäst är om föräldrarna kan följa med i baksätet på lektionerna för att se vad det är som behöver tränas. Då minskar behovet av kompletterande körlektioner samtidigt som eleven lär sig att göra rätt från början. Tyvärr är det få föräldrar som engagerar sig så pass mycket i sina barns trafikundervisning.
Under de senaste åren har det riktats hård kritik mot att det är så dyrt att ta körkort. Men det är en orättvis kritik, enligt Berit Johansson som menar att priset för lektioner följer konsumentprisindex.
- Det är omöjligt att säga vad det kostar att ta ett körkort. En del elever lär sig snabbt medan andra behöver öva betydligt mer. Det kanske viktigaste av allt är att vara motiverad och målmedveten. Men även personkemin mellan eleven och läraren har stor betydelse. Därför bör man välja en lärare som man trivs med och inte vara rädd för att byta ifall man inte tycker att det fungerar, säger Berit Johansson.
Dyrare i storstäderna
Hon tillägger att det även finns skillnader mellan olika ålderskategorier när det gäller att ta körkort, vilket naturligtvis påverkar slutkostnaden för körkortet. En del moment i körkortsutbildningen går lättare att lära sig när man är yngre medan ökad ålder och mognad ger andra fördelar.
För den som behöver ta 20 körlektioner kostar körkortet cirka 12.000 kronor när alla kostnader är medräknade. Körkortet blir något dyrare i storstäderna eftersom varje lektion är längre än i glesbygden. De längre lektionstiderna beror på att det ingår transporttid mellan trafikskolan och övningsområdet.
- I genomsnitt kostar en körlektion 9,50 kronor inklusive moms per minut, enligt våra uppskattningar. Men priserna skiljer sig naturligtvis mellan olika skolor eftersom det råder fri konkurrens.
Äldre körkortstagare
Berit Johansson som själv arbetar som trafiklärare på en mindre ort menar att det är viktigt att inte ha för långa uppehåll mellan de praktiska lektionerna. Bäst är att öva regelbundet för att nöta in kunskaperna så att de sitter i ryggmärgen.
Under de senaste åren har hon noterat att körkortstagarna blir allt äldre. När Vägverket undersökte hur många 18-åringar som hade körkort år 1989 hade nästan hälften klarat uppkörningen och teoriprovet. I dag har knappt var tredje 18-åring körkort, vilket Berit Johansson ser som ett tecken på att dagens unga prioriterar andra saker.
- Dels har kraven inom gymnasieskolan ökat. Många ungdomar känner att de inte har tid eller ork att ta körkort samtidigt som de studerar. Men sedan tror jag att många hellre sparar pengar till en resa efter gymnasiet än till ett körkort.
Bland ungdomarna som fyllt 24 år har dock 70 procent körkort, vilket är nästan lika många som 1989 då motsvarande siffra var 84 procent.
Samtidigt skiljer sig körkortsinnehavet mellan storstad och glesbygd. Det är betydligt färre ungdomar som bor centralt i en större stad som har körkort jämfört med dem som bor ute på landet.
- På landet är körkortet prioriterat eftersom det sällan finns en utbyggd kollektivtrafik. Den som ska ta sig till och från skolan kanske bara har två bussar om dagen att välja mellan. Genom att köra egen bil får ungdomarna betydligt större frihet och ökade möjligheter att själva ta sig till vänner eller träningar.Fotnot: Sveriges Trafikskolors Riksförbund, STR, är branschorganisation för trafikskolorna. Av landets 800 trafikskolor är 700 medlemmar. Mer information finns på www.str.se.
FAKTA
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!