Norrbottens Media berättar vilken situationen som föräldrarna Madeleine Erkki och Jonny Sandström i Heden befinner sig på grund av att deras dotter, Elise, erbjuds förskoleplats i Gunnarsbyn.
– De här att en ett år och fem månader gamla flickan ska gå upp klockan fyra och åker hemifrån vid femtiden, det här handlar om att barn behöver mycket mer sömn än så. De kommer hem halv sju och hon ska gå upp klockan fyra. Det är alldeles för lite sömn för en ett-åring, säger Jenny Klefbom.
Hur påverkas ett barn av för lite sömn?
– Att få tillräckligt med sömn är helt avgörande både för den psykiska och fysiska hälsan. Det gäller både vuxna och barn. Jag skulle säga att det är en ohållbar situation att ha ett barn som sover så lite i den åldern. Det är helt orimligt. Hade jag stött på föräldrar som erbjöd sin ettåring så lite sovtid under en längre period så skulle jag bedöma det som allvarlig omsorgssvikt: som ett skäl till att göra en orosanmälan till socialtjänsten, säger Jenny Klefbom.
Hon tillägger att även om barnet kan sova i bilen så blir det ju ingen sammanhållen nattsömn. En rekommendation hon själv ger föräldrar med nyinskolade barn är att det är lämpligt att vara på förskolan maximalt sex timmar per dag i början.
– Sedan finns det barn som klarar mer och det finns framför allt föräldrar som är tvungna att ha barnen på förskolan mer för att de måste försörja sig. Inte ens högpresterande vuxna förväntas ha arbetsdagar som är 13-14 timmar långa inklusive restid, säger Jenny Klefbom.
Påverkar det anknytning och grundtrygghet?
– Man kan inte säga det i det enskilda fallet, men barn knyter an till den de är med på dagarna. Hur förskolevistelsen ska planeras är en avvägningsfråga och barn är olika. Ibland kan det i vissa lägen vara bättre att vara på förskolan.
Hon påpekar att den stora debatten i Sverige nu handlar om långa dagar och stora barngrupper.
– I det här fallet är det lätt att räkna ut att det här barnet kommer vara väldigt mycket mera med sina förskolepedagoger än med sina föräldrar. Det finns ju ingen tid alls över till umgänge på vardagarna.
Jenny Klefbom påpekar att det är viktigt med en väl fungerande förskola av många olika skäl.
– Också av det skälet att det brukar bli personalflykt om det inte fungerar. Hög personalomsättning är också en allvarlig sak för barn. Om varken barn, föräldrar eller personal är nöjda med hur det är organiserat, så blir allt väldigt skakigt.