Vid ett tillfälle, 2010, har Kaj Linna varit ytterst nära att beviljas resning. Den gången ville två justitieråd av fem i Högsta domstolen bevilja honom ny prövning av fallet.
I de andra två ansökningarna var utslaget enhälligt i negativ riktning för Linna.
Nu gör den för mord livstidsdömde ett nytt försök. Till sin hjälp har han Sveriges kanske mest erfarna polis, pensionerade kriminalkommissarien Jan Olsson, 77.
Hans intresse väcktes av journalisten Stefan Lisinski på Dagens nyheter.
Missade saker
Lisinski har bevakat mordet i Kalamark under många år och när materialet landade på Olssons bord blev det startskottet på ännu ett resningsförfarande.
- Det var som om man inte har sett saker, i samband med rättegången och så. Det tyckte jag direkt när jag såg utredningen, säger Jan Olsson som i dag arbetar i nätverket Rättskonsulterna där en rad erfarna poliser och psykiatrikern Ulf Åsgård ingår.
En samling experter som hjälper enskilda, företag, advokater och media som har hamnat i kläm i rättsmaskineriet.
Dålig utredning
Utredningen kring rånmordet i Kalamark är riktigt dåligt skött, menar Jan Olsson.
- Det var väldigt egendomligt faktiskt och jag blev lite småchockad när jag såg det.
Han pekar först på den omtalade snusprillan som enligt honom gömdes undan. Trots att analyser visade att DNA-spåren inte matchade någon av de inblandade parterna, fanns den inte med i förundersökningen.
Att den av bröderna som avled bundits med två olika sorters tejp mörkades också, menar Olsson.
Ingen såg utlåtande
- Det togs aldrig med i utredningen. Man hade inte ens diskuterat det. Det fanns ett SKL-utlåtande men uppenbarligen hade ingen sett det, säger han.
Sedan sågar han rekonstruktionen som gjordes 2010. Ett test där ingen av figuranterna tog sig igenom en öppning i ladugården på brottsplatsen. Något som i förlängningen stoppade resningsansökan.
- Den visade inte ett dugg, säger Jan Olsson och hänvisar till utlåtanden från grottforskare som menar att en människa måste ha rätt drivkraft för att ta sig igenom ett trångt utrymme.
Förutsättningar som det inte togs hänsyn till under rekonstruktionen.
- Det är svårt att släppa det. Det kan faktiskt vara på det sättet att han är helt oskyldig. Det är ju hemskt för han sitter ju på livstid.
Inom kort tror Jan Olsson att ett resningsansökan kan vara inlämnad så att mordet i Kalamark får prövas på nytt.