Nätfynda - men se upp för oseriösa aktörer

Ska du köpa eller sälja begagnade prylar? Glöm loppmarknader eller handtextade annonser på anslagstavlor. I dag är det nätet som gäller.  Under de senaste åren har antalet annonser ökat lavinartat, vilket fått förslagna bedragare att vädra morgonluft.

Stockholm2008-04-24 06:00
Det är ingen som vet exakt hur många varor som köps och säljs på internet varje år. Inte heller är det någon som vet hur många som blir lurade av oseriösa säljare. Först för ett och ett halvt år sedan fick internetbedrägerier en egen kod i brottstatistiken. Under 2007 noterades 5.746 anmälningar om bedrägerier, vilket kan verka som en försvinnande liten siffra med tanke på att näthandeln omsätter mångmiljardbelopp i Sverige. Men polisen befarar att mörkertalet är stort. - Om det handlar om mindre belopp tycker många att det inte är värt besväret att gå till polisen. Inte heller vill man anmäla att en förskottsbetalning på till exempel sexleksaker inte levererats. - Det känner naturligtvis bedragarna till, säger Anders Ahlqvist på Rikskrim. Godtrogna köpare
I sitt arbete med internetspaning har han blivit förvånad över hur godtrogna många köpare är. De betalar glatt in pengar i förskott till personer som de inte ens talat med i telefon, och sedan blir de förvånade när varan inte kommer med posten som avtalat. På den marknadsledande Blocket följer man utvecklingen noggrant. Under förra året annonserades det ut varor för 161 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt fem procent av Sveriges BNP. Blocket startade som ett regionalt initiativ i Skåne för tolv år sedan, men spred sig snabbt över hela landet. Under de första åren kom det åtskilliga rapporter om köpare som blivit lurade av oseriösa säljare. Stulna varor
Vid alla affärer bör man se till att det skrivs någon form av köpekontrakt där det tydligt framgår vem som säljer varan och i vilket skick den är i. Ett tips är också att se till att få med originalkvittot ifall det finns ett sådant kvar. Detta för att försäkra sig om att varan inte är stulen. När det gäller bilar bör man även kontrollera med Vägverket att säljaren verkligen är registrerad som ägare. Även om det finns tydliga regler på exempelvis Blocket som säger att förfalskningar av märkesprodukter eller piratkopior av till exempel dataprogram inte får säljas, händer det att de här annonserna slinker igenom.
För och nackdelar med att handla begagnade varor (+) Möjlighet att göra riktiga fynd Ofta möjligt att pruta Stort utbud på nätet och i tidningars annonser Miljövänligt att återanvända prylar (-) Risk att bli lurad Finns inga garantier Svårt att bedöma skicket Varan finns inte alltid där du bor Skriv kontrakt innan köpet 1) Ta kontakt via annonsen. Är telefonnumret oregistrerat eller skyddat, var på din vakt. Samma sak om säljaren använder anonym e-postadress. 2) Kolla säljarens identitet. Kan han bevisa att han är ägare till varan genom till exempel inköpskvitto? 3) Undersök varan ordentligt. Fungerar allt, finns det skador? Undvik att köpa den osedd. 4) Skriv kontrakt och begär några dagars ångerrätt (särskilt viktigt om du inte sett vara innan), då minskar risken för framtida tvister. Vid privatköp gäller inte samma regler som när du handlar i en affär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om