Enligt Smittskyddsinstitutet är mannen omhändertagen av sjukvården och mår efter omständigheterna bra.
Den 6 maj konstaterades det första fallet av svininfluensa, A (H1N1), i landet.
Mannen bor i Stockholms län och uppges nu må bra och vara feberfri. Därmed smittar han inte längre, uppger Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid SMI:s laboratorium.
– Det är en som har varit på resande fot i New York och kommit hem med influensaliknande symtom. Vid provtagning fann vi att han hade den nya influensan, berättar Brytting.
Den här patienten bar, liksom det första fallet av konstaterat svininfluensa i Sverige, på en liten virusmängd vilket gör att Smittskyddsinstitutet odlar upp en högre koncentration virus för att analysera arvsmassan. Detta gör SMI för att kunna analysera smittan mer ingående. Att det verkligen rör sig om svininfluensan står helt klart.
TT: Har ni några beräkningar på hur många fler fall det kan finnas i Sverige?
– Nej, det vet man inte. Vi uppmanar hemresenärer från USA och Mexiko att söka vård när de har influensaliknande symptom, säger Brytting.
När mannen kom hem var han sjuk i tre dagar och nu har han tillfrisknat, uppger Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.
Personer i hans närhet har fått förebyggande behandling och Åke Örtqvist, smittskyddsläkare, uppger att det nya fallet inte ändrar landstingets riktlinjer i hanteringen av svininfluensan.
”Den som nyligen har besökt Mexiko eller USA och som har influensasymptom bör ringa Vårdguiden för att få råd”, säger Örtqvist i pressmeddelandet.
Under gårdagen bekräftades även två fall av H1N1-influensan i Norge. Inräknat det nya fallet i Sverige har Norden totalt haft fem smittade personer.
Totalt har Smittskyddsinstitutet analyserat 336 prov, som har visat att två personer burit på svininfluensan.
I onsdags fick Sverige sitt första fall bekräftat – en kvinna från Stockholmstrakten som hade rest i USA – sedan provsvaren dragit ut på tiden. Den här gången gick det fortare att få fram svaret.
– Det gick över en natt och det föll ut positivt, säger Mia Brytting.
Fortfarande pågår provtagning för den nya influensan på SMI.
– Det analyseras även för influensa på fler ställen i Sverige och det som är positivt skickas upp till oss, säger Brytting.
TT: Hur stor är risken att det ska finnas någon aggressiv influensa utanför Mexiko?
– Det är jättesvårt att svara på. Vi vet ännu inte om det finns två olika varianter av influensan.
Mannen blev sjuk i onsdags kväll.
– Han mår bra och har lite lätt hosta kvar, men han har inte haft feber sedan i fredags, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare vid Stockholms läns landsting till TT.
Ingen i mannens närhet har blivit sjuk, men en person har fått förebyggande behandling.
– Det är Tamiflu som man ger, en tablett om dagen under tio dagar.
Det finns enligt Örtqvist inga tecken på spridning i Stockholm och Sverige. Därför ser man på länets smittskyddsenhet heller ingen anledning att ändra på riktlinjerna angående den nya influensan.
– Vi försöker hitta fallen snabbt och begränsa spridningen. Det måste man väl säga att hittills så har det gått bra, men vi vet fortfarande inte om det dyker upp fler fall.
Samtidigt konstaterar Åke Örtqvist att det just nu inte är rätt tid för spridning av influensa.
– Det brukar sällan vara under den här tiden på året så vi håller tummarna.
Han uppger att även den här mannen, liksom Stockholmskvinnan som drabbades av svininfluensan, hade en ”mild sjukdom”.
– Det är viktigt att komma ihåg att influensan som går där ute inte är farligare än vanlig influensa. Ett större bekymmer är om vi får många sjuka så att blir det en belastning, det är det som man mest vill begränsa. Som vid andra influensor så blir en liten andel svårt sjuka och en liten andel kommer att dö. Blir många sjuka blir det fler som drabbas.