Barbro från Gammelstad lagar indianernas tänder

Det är förmiddag och tandläkarmottagningen gapar tom. Ännu en gång har de indianer som skulle ­komma struntat i att dyka upp. Men så har tandvård ingen hög status bland reservatets invånare.

Foto:

Susanville2015-01-05 07:42

Som tandläkare i det trötta lilla samhället Susanville högt upp i de amerikanska bergen, bevittnar Barbro Lauri Beckett indianernas uppgivenhet från första parkett.

Den gamle indianmannen har så ­dåliga tänder att alla måste dras ut. Han är en av få som dyker upp i dag.

– Jag brukade skicka ut min ­sköterska Ramona att knacka på hemma hos ­indianerna som struntat i att komma, för att försöka få hit dem. Vissa ­bodde bara på andra sidan gatan, berättar ­Barbro medan hon promenerar längs Susansvilles gator.

Hon drar igen sin kappa. Det är ­kyligt i dessa nordliga bergstrakter i norra ­Kalifornien.

Vi befinner oss på indianreservatet ­Susanville Rancheria.

Det var här Barbro jobbade som ny­utexamierad tandläkare för snart 40 år sedan. Indianerna hade precis fått en egen tandläkarmottagning. ­

Tandvården är gratis. Den amerikanska staten ­betalar såväl sjukvård som tandläkarvård och skolgång. Barbro ser sin chans att hjälpa.

– Det är inget tacksamt arbete. Indianerna är misstänksamma. De har svårt att tro att något staten ger dem är bra. Överlag är känslan av hopplöshet här på ­reservaten stor. Många är arbetslösa. ­Alkoholismen är hög. Indianerna vet att de ses som den lägsta klassens invånare.

Vill du läsa resten av texten? Då klickar du här (PLUS).

Barbro Lauri Beckett

Ålder: 64 år.

Familj: Gift med ungdomskärleken Bill Beckett. Dottern Linnea, sonen Casey och barnbarnen Ayden och Micah.

Bor: I den lilla staden Chico i norra Kalifornien, med prärievargar, brunbjörnar och bergspumor längs den dagliga joggingrundan nedanför Sierra Nevadabergen. Uppvuxen i Gammelstan.

Gör: Tandläkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om