Här är en uppräkning av samtliga personer som förolyckats på jobbet i Norrbotten:

26 mars: En 23-årig soldat omkom när en bandvagn gick genom isen i en å utanför Boden. Olyckan inträffade under övningen Vintersol 2017. Soldaten var hemmahörande i Göteborg.

14 juni: En 21-årig banarbetare blev påkörd av ett tåg på Malmbanan. Olycksplatsen låg strax söder om Abisko, där ett arbete med att sätta upp ett stängsel pågick.

Artikelbild

| Bekymrad. LO-ordförande Krister Johansson är oroad över att för andra året i rad har fyra personer dött på jobbet i Norrbotten.

26 september: En 75-årig lastbilschaufför dog i samband med en arbetsplatsolycka vid ett bygge på Kronanområdet i Luleå. Mannen hamnade under två tunga väggmoduler.

26 september: En polsk medborgare avled sedan en helikopter störtat söder om Älvsbyn. Helikoptern skulle inspektera Vattenfalls kraftledningar.

Läs mer: Militärfordon genom isen - en död

Läs mer: "De dök ned bland isblocken"

Läs mer: Den omkomne var inte först över ån

Läs mer: Utredning om bandvagnsolyckan flyttas fram

LO-distriktets ordförande Krister Johansson är bekymrad över att arbetsklimatet blir allt tuffare i Sverige.

– Det är förstås mycket oroande att det för andra året i rad har skett fyra dödsfall på jobbet i Norrbotten. Det säger något om dagens arbetsplatser. Sådant här händer i tider då arbetsgivarna försöker maximera sina vinster samtidigt som man försöker minska kostnaderna för säkerhetsarbetet.

Han pekar på att arbetsrelaterade dödsfall inte ingår i Arbetsmiljöverkets statistik, vilket innebär att det verkliga dödstalet med all sannolikhet är ännu högre.

– Vi vet att arbetslivet i Norrbotten domineras av tung industri med stålverk och gruvor bland annat, där arbetare utsätts för mer långsiktiga faror som exempelvis miljögifter. Sedan har vi den farligaste arbetsplatsen av alla, jag tänker på trafiken. Jag har det senaste året mött både lastbilschaufförer och bussförare som allt som oftast efter en arbetsdag tänker tillbaka på situationer där de upplevt fara för liv och hälsa.

Läs mer: Ung man påkörd av tåg

Läs mer: Dödsolyckan: "Han hade hörlurar på"

Läs mer: Chaufför avled efter klämolycka

Läs mer: Kurt, 75, dog vid olyckan på Kronan

Länets LO-ordförande Krister Johansson sätter sitt hopp till att den nya arbetsmiljömyndigheten kommer att innebära att arbetsmiljöarbetet i Sverige får en högre prioritet. Myndigheten ska placeras i Gävle och inleder sin verksamhet den 1 juni 2018.

Den nya statliga myndigheten är tänkt att bli ett stöd i det praktiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna.

Är det realistiskt att våga tro på en nollvision för dödsolyckor på jobbet?

– Som det ser ut på arbetsplatserna i dag när det gäller exempelvis bemanning är det förstås svårt att nå en nollvision, men det känns konstigt om man skulle ha någon annan målsättning. Man ska inte behöva dö på jobbet, så är det bara.

0920 - 26 29 03

Läs mer: En död i helikopterkrasch utanför Älvsbyn

Läs mer: "Man visste direkt att något tråkigt hade hänt"

Läs mer: Räddningsledaren om helikopterkraschen