Spelmusiken innehåller allt från elektroniska melodislingor till stora verk skrivna för symfoniorkester. Fredag kväll är det konsert för Luleå symfoniorkester i Kulturens hus och då kommer det enbart att handla om musik från data- och tv-spelsvärlden.

– Vi ska presentera musik från utvalda partier av mer eller mindre kända spel som spänner över genrens historia, berättar dirigenten Christian Feivik som Kuriren träffade under en repetition med orkestern i början av veckan.

Han är född 1986, bor i Piteå och arbetar till vardags på Kulturskolan i Luleå. Han är klarinettist, utbildad vid Piteå musikhögskola, har därutöver gått flera dirigentkurser och leder ibland orkestern.

Artikelbild

| Violinisten Inga Hermann var skeptisk till valet av konsertprogram. Men nu tycker hon det är superroligt att spela data- och tv-spelsmusik.

Det är han själv som har kommit med förslaget på repertoar till konserten som de har valt att kalla "After Work Video Game Classics" med musik från bland annat Minecraft, Super Mario och World of Warcraft.

– Jag tycker den här musiken är fantastisk, säger han.

Spelar du själv dataspel?

– Ja, jättemycket.

Artikelbild

| Drygt 50 personer spelar i Luleå symfoniorkester som här repeterar i Kulturskolans lokaler.

En som till en början var skeptisk till kvällens repertoar är Inga Hermann, violinist i orkestern.

– Föst tänkte jag inte vara med på den här konserten, på grund av att det är dataspelsmusik. Men det är superroligt. Kompositörerna är jättebra och det hade jag inte förväntat mig – jag har själv aldrig spelat dataspel, säger hon.

Artikelbild

| Delar av Luleå symfoniorkesters blåssektion.

I Luleå symfoniorkester ingår ett drygt 50-tal musiker – en blandning av kulturskolelever, före detta kulturskoleelever, proffs, musiklärare och vuxna amatörer.