Tågurspårningen strax norr om Gällivare förra veckans onsdag har inneburit ett totalstopp i tågtrafiken norr om Gällivare. Trafikverket meddelade först att tågtrafiken skulle vara igång under måndagskvällen, därefter var prognosen tisdag vid midnatt men som nu har flyttats fram.

– Det har varit ett omfattande arbete men vi har en preliminär prognos klockan 06.00 under onsdagsmorgonen. Vi håller tummarna för att den håller, Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

Dagtågen har varit inställda mellan Gällivare och Narvik sedan urspårningen och ersättingsbussar har satts in på sträckan. Utifrån Trafikverkets nya prognos ska nattåg 94 mellan Stockholm och Narvik gå enligt tabell under tisdagskvällen.

– Vi planerar att köra hela vägen upp men har tagit höjd ifall det flyttas fram igen. Det har satts in bussar så att ingen blir strandad utan tar sig hela vägen fram till målet, säger Carl-Johan Linde, presskommunikatör på SJ.

Det långa tågstoppet har inneburit ett problem för SJ enligt Linde.

– Våra resenärer har drabbats vilket aldrig är bra och därför har det varit viktigt att det åtgärdas så snabbt vilket Trafikverket har gjort, säger Linde.