Det var i en intervju med SVT Nyheter Norrbotten som folktandvårdschefen Tomas Josefsson uttryckte sin oro över att folktandvården kan försvinna på flera orter. I mitten på 1990-talet fanns 64 tandvårdskliniker i Norrbotten, idag finns 23 kvar.

– Klinikerna fortsätter försvinna, det handlar främst som personalbrist. Det är ingen unikt problem för Norrbotten, det är ett problem för hela Sverige förutom storstäderna, säger Josefsson till NSD och Kuriren.

Han tror att fler kliniker kan komma att läggas ner, resultat kommer att bli att fler får resa längre för folktandvård.

Artikelbild

Linda Frohm (M).

– Det hjälper ingen att ha en lokal med en folktandvårdsskylt om det inte finns personal inuti. Då är det bättre att folk får åka lite längre för en lokal med tandläkare i, säger Tomas Josefsson.

Regionrådet Linda Frohm (M) vill inte lägga ner fler kliniker, hon tror att det kommer att gå att undvika om man jobbar bättre med rekryteringen.

– Nedläggningarna kommer inte ske över en natt. Vi kommer fortsätta att arbeta med att rekrytera fler tandläkare till länet.

Enligt Tomas Josefsson skulle det behövas 25 tandläkare till i Norrbotten för lyckas med att hålla klinikerna öppna.

Artikelbild

Regionrådet Linda Frohm (M) och folktandvårdschefen Tomas Josefsson.

– Jag hoppas att de privata aktörerna ser affärsmöjligheterna som finns. Sen har jag även fått indikationer på tandläkare som vill söka sig till Norrbotten, säger Linda Frohm.

Regionrådet riktar även en del kritik till den tidigare majoritet bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Artikelbild

– De kände till problemen men gjorde ingenting, säger Linda Frohm.

Det tidigare regionrådet Anders Öberg (S) säger att det uppstod stora problem när Socialstyrelsen 2016 skärpte språkkraven för utländska tandläkare.

– Vi hade rekryterat ett 20-tal tandläkare från Portugal som inte fick arbeta som tandläkare på grund av språkkraven. Beslutet satte verkligen käppar i hjulet.

Anders Öberg säger att man även försökt att se över personalens uppgifter.

– Som patient kanske du inte behöver träffa en tandläkare alltid. Det kanske räcker med en tandhygienist, sen går tandläkaren in om det behövs göra mer.

För att undvika nedläggningar av fler kliniker tror han att regionen måste arbeta hårdare med rekryteringen.

– Vi måste vara på plats på tandläkareutbildningarna för att visa studenterna att vi är en bra arbetsgivare. Locka fler av dem till Norrbotten.

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) hänvisar till Linda Frohm (M).