Enligt försäkringsbolaget Agria blir hundratals hundar och katter påkörda varje år.

– Varje år sker trafikolyckor där hundar och katter är inblandade. I en akut situation är det inte lätt att veta hur bilförare ska agera, men det finns flera saker att tänka på om du kör på ett husdjur, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Till exempel är bilföraren skyldig att anmäla till polisen om en olycka där en hund blivit påkörd skett. Katter däremot omfattas inte av anmälningsplikt men polisen rekommenderar att föraren ringer till dem oavsett katten är skadad eller avliden. Dessutom har du aldrig rätt att avliva hunden eller katten för att förkorta dess lidande. Bedömningen görs av polis eller veterinär. Djur som ser tilltygade ut kan räddas med rätt vård.

Så här hanterar du en skadad hund:

Var försiktig med en skadad hund, den kan bitas. Undvik att närma dig en stor, aggressiv hund, försök binda en sjal eller halsduk runt dess nos eller invänta polisen. En lugn hund kan flyttas bort från vägbanan genom att lägga den på en filt eller dylikt. Be polisen om råd i telefonen.

Hur det gick med katten?

Det är inte ovanligt att en katt som blivit skadad gömmer sig i ett dike eller en bit från själva olycksplatsen. Leta intill vägen. Var försiktigt i hanteringen, katten kan både klösa och bitas.