– Varje scen erbjuder en helt egen teatervärld. Det kommer att bli en häftig vår, säger teaterchef Alexander Öberg när han presenterar Norrbottensteaterns vårprogram.
Bland annat får teaterpubliken återse Staffans Göthes myllrande persongalleri i föreställningen "La Stada del amore" samt återstifta bekantskapen med Anna Azcárate som regisserar Sara Stridsbergs pjäs "Dissekering av ett snöfall"
Men först ut är Ung Scen Norr som den 2 mars har premiär på föreställningen "Tio över ett" i Kiruna.
Läs om föreställningen "Tio över ett" här:
Det är Åsa Ekberg som regisserar "La Strada del amore" om paret Göte och Nanna Cervieng som tillsammans med sitt varietésällskap under årtionden underhållit den svenska landsbygden. Och det är en regnig sommar med mygg och åska när publiken möter varietésällskapet för första gången
– Dessutom är publiktillströmningen inte stor, bland annat har de fått konkurrens av tv, säger Åsa Ekberg.
Som frilansade regissör föreslår hon ofta teatrar att sätta upp Staffan Göthe.
– Alla skådespelare älskar hans dramatik eftersom hans karaktärer är så mångbottnade och komplexa. Dessutom skriver han kärleksfullt och förståeligt om det mänskliga – även de som misslyckas. Skådespelaren och berättelsen med en existentiell botten står i fokus, säger hon.
Hennes bärande idé är formen för berättandet.
– Föreställningen handlar om hur det är att vara människa, drömma och när drömmar inte uppfylls skapa sig ett "bra" liv ändå. Jag menar, får man inte sin livs kärlek kanske man kan leva med någon annan och det är gott nog.
I arbetet med "La Stada del amore" har Åsa Ekberg jobbat tillsammans med muskansvarige Gunnar Axelson Frisk.
– Vi har valt att utveckla musiken från manuset. Vi bygger så att säga ut sånger i pjäsen till något eget och nytt. Bland annat kommer Karin Paulin som spelar Sundin, sällskapets pianist, att spela piano live, säger hon.
I början på april är det premiär på "Dissekering av ett snöfall" – akademieledamoten Sara Stridsbergs egna drömtolkning av drottnings Kristinas sista fyra år på den svenska tronen innan hon konverterar till katolicismen.
– Det är ett modigt material bortom det förväntande, säger Anna Azcárate.
Hon beskriver arbetet med pjäsen som spännande och vansinnigt roligt.
– Vi avstår det ängsliga. Detta är en föreställning för de teaterintresserade, säger hon.
Slutligen sätts en favorit i repris upp när familjeföreställningen en "Midsommarnattsdröm" åter tar plats på friluftsmuseet Hägnan.
– Det var många som inte fick biljetter till fjolårets föreställning. Därför spelas den i sommar igen. Målet är att spela sommarteater i Luleå varje år. Det ska bli en tradition, säger Alexander Öberg.