Fem kvinnor har tagit med sig sina handarbeten, men de kommer inte att sy ett enda stygn. Istället spelar de 10 öres poker medan de diskuterar livet.
– Berättelsen har jag burit på länge, säger Eva-Britt Tjärnqvist, regissör och manusförfattare
Ja, det är en ny amatörteaterförening som ser dagens ljus när Svartöstans teaterförening har premiär på föreställningen "Juntan på Bältesgatan 21" nu på fredag. Mestadels av och med nuvarande och tidigare svartöstadsbor.
– Det är mina barndomskvarter jag skrivit om, berättar Eva-Britt Tjärnqvist.
Men allt började med en promenad runt Skurholmen tillsammans med väninnan Anna-Maj Öhlund.
– Jag hade länge haft en idé om att göra en musikal med bluesmusik, men när jag fick läsa Eva-Britts texter insåg vi att det skulle bli en teaterpjäs istället, säger Anna-Maj Öhlund.
Och det tog bara en vecka så låg ett manus klart.
– Materialet fanns så att säga. Jag smälte samman två berättelser till en som jag dramatiserat och gestaltat. Om någon känner igen sig är det en tillfällighet eftersom jag ljugit, friserat och hittat på utifrån mina minnen, säger Eva-Britt Tjärnqvist.
Av alla i den stora ensemblen på totalt elva skådespelare och sångare är det bara Lena Jacobsson som spelat amatörteater tidigare i Ernäsrevyn tillsammans med Eva-Britt. Istället har rekryteringen till den nya teaterföreningen skett bland boende i Svartöstan. Så också musikerna i den nybildade "Korsettkvartetten" som kommer att avsluta de helkvällar som publiken bjuds på till helgen. Förutom teater kommer nämligen mode, design, butiker och möbler från 1950-talet att visas i en utställning i samarbete med Svartöstans hembygdsförening. Dessutom blir det fikaförsäljning innan Korsettkvartetten bjuder upp till dans. Korsettkvartetten som består av musikerna Stina Andersson, Björn Sjö, Gunilla Ask och Monica Åslund har repat i Stina Anderssons vardagsrum hemma i Svartöstan. Repetitioner hon sätter högt värde på.
– Det som är så roligt med bildandet av Svartöstans teaterförening är alla överraskande möten. Plötsligt vågar man något nytt, säger Stina Andersson.
Totalt är cirka 30 personer involverade i helgens tre helaftonskvällar som hålls i bostadsområdets Folkets hus, i folkmun kallad Blackis.
– Vi har fått kulturstöd av Luleå kommun och en del företagssponsring, men alla jobbar ideellt. Bland annat kom jag snabbt i processen över ett 50-tals kök som jag köpte och nu utgör scenografin, säger Anna-Maj Öhlund.
Helgens evenemang är uppstart för teaterföreningen. Idéer saknas inte. Bland annat planerar Eva-Britt Tjärnqvist för att ge barnföreställningar och dra igång teaterverksamhet för ungdomar.
– Det finns också människor i Svartöstan som har visioner för detta hus. De skulle gärna vilja skapa ett museum i Blackis som berättar om denna stadsdels nutidshistoria, säger Anna-Maj Öhlund.