Spiondrama tar plats på scen

Han hade ett krav för att sätta upp spionhistorien ”De 39 stegen” på Norrbottensteatern – en ung ensemble.

Film blir teater. Filmklassikern "De 39 stegen" av Alfred Hitchkock tar sceniskt gestaltning på Norrbottensteaterns Scen 2, en pjäs som sedan ska turnera i länet.

Film blir teater. Filmklassikern "De 39 stegen" av Alfred Hitchkock tar sceniskt gestaltning på Norrbottensteaterns Scen 2, en pjäs som sedan ska turnera i länet.

Foto: Lars-Göran Norlin

Teater2017-09-30 06:00

– Det handlar helt enkelt om att orka att spela i ett rasande tempo. Pjäsen är extremt fysisk, säger regissören Lars G Svensson.

Kanske speciellt för två av ensemblens fyra skådespelare; Maja Runeberg och Martin Sundbom, som under denna helaftonsföreställning kommer att hinna gestalta merparten av pjäsens närmare 50 karaktärer.

– Jag äter dubbelt så mycket trots att jag inte hinner på gymmet. Det här är min träning, säger Martin Sundbom.

Tillsammans med övriga i ensemblen har han lekt med Sveriges alla dialekter samt olika kroppsspråk för att hitta det unika i den mängd av rollfigurer som befolkar denna pjäs. Det handlar inte bara om att få till alla byten, vilket tre personer bakom scenen hjälper till med, utan också att skapa tydliga karaktärer och en föreställning som underhåller sin publik.

– Vi har jobbat mycket med klichéer - en teaterlek med högt i tak, säger Daniel Träff som spelar Richard Hanney – londonbon som går på en kabaré, möter den mystiska Annabella och sedan dras in i ett spiondrama när han blir misstänkt för mord.

”De 39 stegen” är kanske för de flesta mest känd som en Alfred Hitchkock film som i sin tur är baserad på romanen ”The thiry-nine steps” från 1915 av John Buchan. Ett filmisk arv som har gett avtryck på just denna uppsättning.

– Förutom att vi strävat att efterlikna filmnoir känslan finns också antydningar till olika filmklassiker i föreställningen. Det innebär att delar av publiken som förstår kopplingen kommer att skratta, andra inte, menar Lars G Svensson.

Han satte upp ”De 39 stegen” på Borås Stadsteater i fjol och är därmed mycket förtrogen med berättelsen. Säger att han har en förkärlek till engelsk dramatik.

– Dessutom gillar jag tidsperioden, både kläderna och människornas förhållningssätt i en mycket omvälvande tidsperiod. 1935 hade västvärlden börjat hämta sig efter börskraschen. Samtidigt var människor ovetande om att upptrappningen till Andra världskriget påbörjats.

Till vardags arbetar Lars G Svensson som skådespelare på Borås stadsteater, men har de senare åren även börjat regissera. Det är också han som översatt och bearbetat pjäsen ”De 39 stegen”.

– Min styrka är att jag kan testa replikerna som skådespelare vid översättning. Det understödjer gestalningen och så är jag nog hyfsat bra på komedi. Vi har ett bra och spännande repetitionsarbete bakom oss. Ensemblen har varit otroligt spirituell. Tillsammans med den invävda kärlekshistoria som bjuds kommer publiken få en rolig kväll med många skratt, säger Lars G Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om