Terapihundarna hjälper sjuka

Rättspsykiatrin i Öjebyn blev först i landet med att använda terapihundar i behandlingen. Nu har de arbetat med hundarna i ett år.

Igång. Susanne Nilsson säger att patienterna ibland inte orkar ta ett samtal, men att de gör det för Ladys skull.

Igång. Susanne Nilsson säger att patienterna ibland inte orkar ta ett samtal, men att de gör det för Ladys skull.

Foto: Pär Bäckström

Terapi2016-10-04 20:00

Lady viftar på svansen och trycker nosen mot gallret när Susanne Nilsson öppnar dörren till hundrummet. När hon lyfter undan gallret skrapar klorna mot golvet och Lady frustar av upphetsning när hon springer fram för att hälsa. Svansen gungar hela kroppen i sidled när hon närmar sig.

– Lady har en otroligt hög energi, och jag använder hennes energi för att avleda patienter som är deprimerade eller lider av självskadebeteende, säger Susanne Nilsson som är sjuksköterska på rättspsykiatrin länsgemensamt i Öjebyn.

För ett år sedan blev rättspsykiatrin i Öjebyn först i landet med att utbilda terapihundar att använda inom rättspsykiatrin. Personalens egna hundar fick gå en ett år lång utbildning. Fem hundekipage examinerades, men sorgligt nog dog en av hundarna och en av de anställda bytte jobb. Så nu är tre ekipage kvar i verksamheten. Susanne Nilsson är sjuksköterska, och hon använder sin Nova scotia duck tolling retriever Lady med sina patienter.

– En patient kanske har legat på sitt rum och sovit i en vecka och då kan jag fråga om de ändå inte vill komma upp för att träffa Lady. Då säger de "okej då, jag gör det för Ladys skull". Jag blir ju annorlunda när Lady är med också. Då är jag helt plötsligt inte bara sjuksköterskan som kommer med en spruta. Patienten kan relatera på ett helt annat sätt, säger hon.

Lady kan träffa två eller tre patienter per dag. Hon leker med bollar, hon pussar patienterna och hon har en väska full med saker som hon kan hämta. I väskan finns saker som Susanne Nilsson sedan använder som språngbräda för att prata med patienterna.

– Jag och Lady har jobbat mot att kunna leda samtalet. En patient tyckte att hon gav för hårda pussar och då tränade vi på det. Jag skulle aldrig kunna få den glädjen i patientens ögon utan en hund, säger Susanne Nilsson.

Lady arbetar med patienter som kan lida av schizofreni eller vanföreställningar och som har allvarliga depressioner. I hörnet ligger en filt. Om energin i rummet blir för hög eller om patienten inte orkar längre så får Lady lägga sig och vila.

– Filten är ett säkerhetskommando. Det är hennes off-knapp.

På samverkansboendet arbetar Gunvor Ajax tillsammans med sin toypudel Bella. Bella fungerar också som ett bollplank för patienterna, fast hon har ett helt annorlunda temperament än Lady. Lady är med när en patient ska ha ett samtal med Susanne Nilsson, men Bella finns alltid tillgänglig om en patient bara vill sitta med henne. Hon är en typisk knähund.

– Hon kan sitta hur länge som helst om man bara kliar henne. Hon är en bra motivator, säger Gunvor Ajax.

Terapihundarna

Terapihundar används i flera olika verksamheter. De kan fungera som stöd i skolor, på äldrevårdshem och inom terapin. Men terapihundar har aldrig tidigare använts inom rättspsykiatrin.

Hundarna i Öjebyn har gått en ett år lång utbildning tillsammans med sina förare innan de började användas tillsammans med patienter. De examinerades i mars i fjol, och har nu arbetat i över ett år.

Susanne Nilsson är samordnare för användandet av hundarna och tillsammans med andra ur personalen utvärderar hon om en viss patient skulle må bra av hundarnas assistans.

Patienter behandlas i Öjebyn enligt lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV, och lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om