Här är några saker man, enligt elprisjämförelsesajten elskling.se, ska tänka på.

1. Be alltid om ett jämförelsepris som inkluderar energiskatt om moms. Säljarna lyfter oftast fram inköpspriset för elen, vilket kan låta billigt. Och många frågar inte vad som egentligen ingår i avtalet.

2. Många säljare brukar inleda med att säga att de kan erbjuda dig ett billigare elavtal än det du har. Men de har ingen aning om vilket elavtal du har. Man bör också själv jämföra det erbjudande man får med sitt nuvarande elavtal.

3. Vissa elbolag erbjuder en tjänst där en expert köper in el åt dig till bästa pris. Men det faktiska priset kan bli högre än vad man trodde, för i många fall tillkommer en fast förvaltningsavgift. Uppsägningstiden brukar också vara lång.

Har du tackat ja till ett erbjudande och i efterhand insett att det kanske inte var så bra som du trodde? Oroa dig inte.

– När du tecknar elavtal med en säljare per telefon, på stan eller som knackat på din dörr har du alltid 14 dagars ångerrätt enligt distans- och hemförsäljningslagen. Om du har tecknat ett avtal med ett elhandelsbolag som du inte minns namnet på och där du inte fått någon bekräftelse kan du kontakta ditt elnätsbolag. De kan se vilket elhandelsbolag som ansökt om att ta över dig som kund, säger Faraz Azima som är vd för elskling.se.