– Jag tycker vi har fått ihop en bra blandning av debutanter och erfarna författare, unga och äldre, barnböcker, annan skönlitteratur och faktaböcker, säger arrangören Anki Cruuka vid stadsbiblioteket.

Förfrågningar har gått ut till författare och förlag som har gett ut böcker det senaste året. Någon svårighet att få ihop ett program har det inte varit.

– Det finns många fler författare i länet än vad jag trodde när jag började jobba med det här arrangemanget, konstaterar hon.

Det blir ett non-stop-program av enskilda författarpresentationer på två scener parallellt och därutöver bokbord i entrén.

– När författarna gör egna boksläpp hos oss har vi märkt att det inte kommer så mycket publik, så istället samlar vi ihop alla på en och samma dag och så kan de dra publik åt varandra.

Det skedde första gången för två år sedan. Tanken är att ha Bokfesten de år som inte den betydligt större Bok & Bild-mässan arrangeras.

Anki Cruuka anser att biblioteken spelar en viktig roll i att lyfta fram lokala författare. Samtidigt är det positivt för läsarna.

– Vi är ju till för att sprida läsglädje och detta är ett väldigt bra sätt att göra det på – att författarna själva får komma hit och prata om sina böcker och att publiken får se vilka de är.

Det blir däremot inga tal, författarintervjuer, musikframträdanden eller andra kringarrangemang.

– Nej, vi koncentrerar oss på det viktiga.

Du tror inte att författarna tycker det blir lite som ett andra-pris jämfört med att få bli inbjuden till Bok & Bild-mässan?

– Det finns en Norrbottensscen på Bok & Bild också, men där riskerar lokala författare att hamna lite mer i skymundan eftersom det även kommer författare från övriga Sverige. Så jag vet inte hur de ser på det, men de kommer ju i alla fall, säger Anki Cruuka som hoppas på en trevlig dag med mycket folk.