Det är natten mot den 18 september som polis larmas till en klädbutik i Haparanda. Inbrottstjuvar har tagit sig in i butiken i genom ett hål i taket, en så kallade rififikupp, och stulit kläder för tusentals kronor.

Bakom butiken står en Volvo parkerad när polispatrullen anländer, men i övrigt finns inga människor på platsen. När bilen undersöks av de två polismännen observeras gods som kan härröra sig från inbrottet vilket i förlängningen innebär att den tas i beslag.

En bägare rings in och Volvon lastas för avfärd till polishuset. Då kommer genombrottet i den nyligen startade utredningen: en person klamrar sig fast baktill på bärgningsbilen när den kör i väg.

Artikelbild

| Bevis. Den 20-årige mannens skor var svårt nersmutsade av isoleringsmaterial när han greps.

Det visar sig vara en 20-årig man. Han är klädd i mörka kläder, är smutsig och har lös ullisolering på tröjan och sockarna.

Samma sorts isolering som påträffas i anslutning till hålet i taket inne i butiken.

20-åringen förnekar brott. Han lägger i stället över skulden på två andra personer, bara för att i nästa förhör erkänna stöld. Att han har klättrat in genom ett hål i taket och stulit kläder.

I det sista förhöret har 20-åringen återigen en ny inställning. Nu förnekar han helt inblandning.

Artikelbild

– Jag minns ingenting och jag har inga kommentarer, säger 20-åringen.

En 26-årig man, som har gripits kort efter rififikuppen misstänkt för inblandning, förnekar först brott. I ett förhör den 10 oktober erkänner mannen delaktighet och pekar samtidigt ut 20-åringen som medgärningsman.

Rättegången mot de två männen hålls inom kort.