Nya branden i Fukushima släckt

En ny brand bröt ut i det jordskalvs- och tsunamidrabbade kärnkraftverket Fukushima 1 i Japan på onsdagsmorgonen lokal tid.

Foto:

Tokyo2011-03-16 08:30

Anställda såg rök välla ut ur reaktor 4.
Senare på dagen bolmade vit rök ut ur reaktor 3.
Eldsvådan bröt ut i reaktor 4, som var avstängd vid tiden för jordbävningen och brann även i tisdags.
Någon timme senare uppgav energibolaget Tepco att lågorna och röken inte längre syntes och att branden tycktes ha slocknat av sig själv.
Japanska tv-bilder visade vid tiotiden på förmiddagen hur vit rök vällde ut från reaktor 3 i Fukushima 1.
”Reaktorhöljet skadat”
– Nu söker vi efter anledningen till röken. Troligen är det, som i reaktor 2, att det kommer ut radioaktiv ånga genom det skadade reaktorhöljet. Men det är inte bekräftat, sade kabinettssekreterare Yukio Edano vid en presskonferens.
Vid huvudingången till anläggningen steg strålningen kraftigt på onsdagsförmiddagen, men föll en timme senare igen. Under de senaste dagarna har strålningen pendlat upp och ner kring kärnkraftverket.
All personal avbröt sitt arbete och lämnade kärnkraftverket, men några planer på att utöka evakueringszonen finns inte, sade Edano.
Arbetet återupptogs
Sedan personal evakuerats från kärnkraftverket på grund av den förhöjda strålningen, stoppades arbetet med att kyla de överhettade reaktorerna, uppgav anläggningens ägare enligt den japanska nyhetsbyrån Kyodo.
När strålningshalterna sjunkit något ett par timmar senare återvände personalen och kylningen av reaktorerna 1, 2 och 3 återupptogs.
Samtidigt diskuterades möjligheterna att via helikopter kyla reaktorerna med vatten och borsyra som hjälper till att sänka temperaturen ytterliga.
Bland andra Sydkorea har lovat att skicka en del av sitt reservlager av borsyra till Japan och den japanska regeringen förbereder sig för att be USA:s militär om hjälp att rädda det skadade kärnkraftverket.
"Hela området fungerar inte"
Enligt Helene Jönsson, expert på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), har situationen försämrats något i Fukushima under den gångna natten.
– I går misstänkte man att reaktor 2 läckte. Nu misstänker man att inte heller 1 och 3 är täta. Det är inte bekräftat ännu, det rör sig än så länge om misstankar, säger hon till TT.
TT: Vad är det framför allt som gör att Tepco inte får kontroll på situationen?
– De saknar fortfarande el vid reaktorerna. Det finns en fungerande dieselgenerator vid reaktorerna 5 och 6 och där har situationen blivit bättre.
TT: Hur är det möjligt att Japan, världsledande inom de flesta teknikområden, inte får fram reservkraft till kärnkraftverken?
– Jag vet inte hur vägarna ser ut efter jordbävningen. Det handlar ju inte bara om kärnkraftverken, det är ju hela området som inte fungerar, säger Helene Jönsson som dock understryker att el måste fram till reaktorerna.
– El och vatten till kyla är absolut det primära.
Sverige evakuerar inte än
Sverige har i dagsläget inga tankar på att följa Frankrikes exempel och slussa ut medborgare ur Japan.
– Vi vidhåller att det är de japanska myndigheternas rekommendationer som bör gälla. Det är inget direkt livshotande akut som inträffat den senaste tiden men självklart finns det en stor oro, säger Kaj Reinius vid Sveriges ambassad i Tokyo.
Han berättar för TT att svenskar nu hör av sig till ambassaden om frågor om evakueringsplaner från Japan. Något som alltså inte är aktuellt.
– Vi har nära kontakt med svenska myndigheter som är experter på området och det här är en samfälld bedömning.
TT: Det ska alltså vara en livshotande situation för att evakuering ska bli aktuell?
– Just precis. Och vi ser att det läget har vi inte kommit till, och hoppas naturligtvis att det aldrig inträffar.
Ambassaden har fått förstärkningar och jobbar enligt Reinius dygnet runt. Bland annat är det ett flertal föräldrar som nu ansöker om pass för sina barn. I det vardagliga livet märker han precis som alla andra Tokyobor av ransoneringarna.
– Det är rätt tomt i snabbköpen, det är vattenbrist och regelbundna elransoneringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!