Ansöker om kommunal friskola

Skolrådet i Töre vill starta ett pilotprojekt med en kommunal friskola, så kal-lad kommunal självstyrande enhet. I en skrivelse till barn- och grundskolenämnden begär de att få inleda en förstudie kring möjligheterna.  - Målet är att skolan ska stå på egna ben, säger en av initiativtagarna, Camilla Lindqvist.

SJÄLVSTÄNDIGA. Camilla Lindqvist och Erika Carlberg ser bara fördelar med att driva skolan i Töre som en självstyrande enhet.

SJÄLVSTÄNDIGA. Camilla Lindqvist och Erika Carlberg ser bara fördelar med att driva skolan i Töre som en självstyrande enhet.

Foto: Britt-Louise Spets

TÖRE2007-11-05 01:45
När Norrskenets friskola valde Kalix i stället för Töre som etableringsort uppstod en viss besvikelse men den omvandlades snabbt till en ny process där kampen för en ny skolform åter stod i centrum. Töre skolråd driver frågan med föräldrarna Camilla Lindqvist och Erika Carlberg i bräschen. - Om skolan drivs som en självstyrande enhet förfogar vi över vår egen budget vilket är vårt mål, säger Camilla Lindqvist. Töre rektorsområde omfattar verksamhet från förskolan upp till högstadiet. Skolan som är i behov av uppfräschning såväl inom- som utomhus har en driftskostnaden på 5,6 miljoner kronor. En alltför hög summa, enligt Camilla Lindqvist och Erika Carlberg som tror att den kan minskas om verksamheten drivs via självstyre. - Då får lärarna budgetinflytande och möjlighet att styra om verksamheten - grunden för vår ansökan om självstyre är att spara in pengar genom att lägga dem där de behövs, säger Camilla Lindqvist. Omtanke
I en självstyrande kommunal enhet ansvarar en styrelse som utsetts av föräldrar och personal för att verksamheten genomförs enligt läroplanen och andra kommunala styrdokument. Styrelsen, där rektorn måste ingå som ordinarie ledamot, har ansvar för budget, verksamhet och personal men ligger under barn-och grundskolenämndens ansvarsområde som kontrollerar deras arbete. - Om vi får driva verksamheten själva skapas en annan omtanke om skolan dessutom blir beslutsvägarna kortare vilket är bra inte minst för lärarna, säger Erika Carlberg. En enkät bland alla föräldrar och lärare visar att intresset för en kommunal friskola är stort. 75 procent svarade på enkäten och samtliga av dem var positiva till förändringen. Förstudie
Den 12 oktober lämnade skolrådet in sin ansökan om en förstudie där kommunen står som ansvarig för att sätta ihop en styrgrupp. Med tanke på den skolstrukturutredning som pågår är det bråttom att få ett beslut, anser Camilla Lindqvist. Ärendet tas upp till beredning under denna vecka, enligt ordförande i barn- och grundskolenämnden, Håkan Nyman. - Vi är inte motståndare till förslaget men det gäller att vara ärlig och inte skicka in dem i något de inte klarar av. Det slutgiltiga beslutet måste tas av fullmäktige och det blir nog inte förrän i februari 2008, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om