Långa insatstider och försämringar för dem som behöver hjälp och otrygghet i arbetet. Det är några av de konsekvenser som inrättandet av ett räddningsvärn skulle innebära, enligt Erik Ström.
- Att en person ska åka ut ensam på ett larm är en arbetsmiljöfråga. Man har ju ingen aning om vad man kommer fram till. I en ambulans måste man alltid vara två, så det här känns inte bra, säger han.
Tid - avgörande faktor
Snabba insatser är alltid avgörande för utgången av en olycka eller annan händelse. Töre ligger i anslutning till både E 4 och E 10. Om en trafikolycka eller brand inträffar har Törestyrkan idag resurser för en snabb insats men om verksamheten övergår till ett räddningsvärn försvinner de möjligheterna, enligt Erik Ström.
- En ensam man kan uträtta stordåd men han kan också försätta sig i fördärvet. Det här blir politikernas dilemma att reda ut, säger han.
Bo Wallsten, ordförande för Företagarna i Töre ser med oro på förslaget. I Töre finns många företag och även ett äldreboende.
- Jag har varit med om en stor brand när jag jobbade på Kami i Kalix och vet vad det innebär. Det går inte att komma ifrån att ett hus hinner brinna ned om vi inte har någon brandkår. Dessutom har vi flera företag som kan drabbas, jag vill se en konsekvensanalys av det här, säger han.
"Urvattnar bygden"
Beslutet ställer också till det för utvecklingen av Töre, anser han.
- Det här är att urvattna bygden. Vi arbetar för att marknadsföra Töre och dess fördelar och det här är en klar nackdel för oss, säger Bo Wallsten.