Rickard Lundbäck är tillsammans med frun Camilla Lindqvist ägare av Roady i Töre som många någon gång passerat eller stannat till på. Han driver även bensinmacken bredvid och har gjort så i drygt 25 år.
Roady blev 2014 Sveriges första kravmärkta vägkrog och utsågs dessutom till Årets landsbygdsföretagare av Hushållningssällskapet. Nu är de Veckans handlare hos Norrbottens Affärer.
Hur är det att utses till veckans handlare?– Det är väldigt kul att få den uppmärksamheten. Jag tänkte att det kanske var någon försäljare först bara (skratt), säger Rickard Lundbäck.
Hur ser företagets historia ut?– Den börjar för vår del 1993 med hela stationen och restaurangverksamheten som vi drev. Sedan arrenderade vi ut den från 1996 till 2012. Efter det gjorde vi om till konceptet med Roady som min bror gjorde. Vi byggde om allt och satsade mycket på lokala produkter, kravmärkte oss och försöker köra mycket miljötänk och vegomat. Det har fallit bra ut.
Hur många är ni som jobbar där?– Det är både hel och halvtid men vi är ungefär tolv stycken. Fast under sommaren är det mycket mer när det är semesterperiod. Då dubblas det nästan.
Hur ser en vanlig dag ut?– Då kör kockarna i gång med lunchen vid åttatiden och sedan är det lunch fram till 14 på eftermiddagen. Vi gör våra egna schnitzlar och lövbitar så det är inget som köps färdigt. Sedan gör de även mackor och sallader som säljs på macken. Vi levererar även lite luncher till förskolor och det blir en del catering.
Hur har er verksamhet ändrats under åren?– Först var det som en vanlig vägkrog med grillmat. I dag är det som en finare à la carte-restaurang men det har även varit en pizzeria tidigare.
Hur många portioner blir det per dag och vilken rätt vill flest äta?– Den stora rätten är väl vår lövbit, schnitzel och vår burgare. Men även planksteken och de är våra största. Så det blir ungefär hundra dagens, beroende på när det är löning. Fredagar brukar det vara flest när det finns någon god dessert till.
Ni lägger stor vikt vid lokala råvaror och är även kravcertifierade. Varför är det viktigt?– Det är en stor grej och vi försöker att köpa lokala varor så ofta som möjligt. Djuruppfödarna här är för små och har inte alltid kapacitet att leverera köttet som behövs. Men så mycket det går köper vi frukt, potatis, kött och fisk från närområdet.
Roady blev utsett till Årets landsbygdsföretagare 2014. Hur var det?– Det känns ju väldigt kul med tanke på att vi funnits en så kort tid. Vi är inte så stora i vida världen än. Så det är roligt att det uppmärksammas.
Vad kommer att hända denna sommar?– Sommaren är nog som vanligt och vi kör bara på utan något speciellt jippo. Vi får vänta tills det blir tioårsjubileum innan det blir något extra. Byggnaden har funnits i 25 år men restaurangen har vi drivit i sex år.
Vad är största för- och nackdelarna med ditt jobb?– Fördelarna är att det är mycket blandat folk här från hela världen. Det är allt från européer som ska upp till Nordkap eller lokalt folk som äter varje dag. Det är kul med en variation av människor. Nackdelen kan vara att konkurrensen om matgäster är rätt hård. Man måste vara så duktig som möjligt på det man håller på med och det gäller att vara på tå.
Har du någon minnesvärd historia som inträffat kring jobbet?– En grej var under vårt första julbord vi körde 2012 där vi inte riktigt hade koll på alla bokningar. Vi trodde att det skulle bli runt 200 personer men det visade sig bli 280. Vi fick hämta bord överallt och låna stolar så det var allmänt kaos ett tag innan vi fick ordning på det. Det blev lite väl mycket folk.