Töre kan få skola i egen regi
Arbetet med självstyrande kommunal skola i Töre går vidare, nedläggningsplanerna till trots. Enligt socialdemokraterna och centerpartiets förslag läggs högstadiet ner i Töre. -Vi viker inte från kravet att driva en F-9-skola, säger Camilla Lindqvist från Töre skolråd.
-Det handlar om bygdens överlevnad och ungdomarnas inställning till hemorten, och den här frågan hade vi drivit även utan nedläggningshotet, säger Lindqvist. Hon tar friskolan i Överkalix som ett exempel där vandalism och annan förstörelse är minimal jämfört med den kommunala skolan i Töre. Planerna är att starta den alternativa skolan i januari 2009. Förespråkarna för självstyrande skolan kräver att få medverka under kommunens egna utredning.-Vi vill sitta med i arbetsgruppen som ska titta på om ett självstyre är ekonomiskt försvarbart, det är jätteviktigt att vi har en bra dialog med kommunen som enligt ansökan står kvar med arbetsgivaransvaret, förklarar Camilla Lindqvist. Hon tror själv att kommunen gör stora besparingsvinster med att godkänna ett självstyre, och elevpengen behålls inom kommunen. Men tror att kommunen kan behöva fler infallsvinklar hur ekonomin ska beräknas och hur projektet skulle kunna se ut. Flera exempel
- Det finns flertalet exempel på att självstyrande kommunala skolor är ekonomiska vinster för kommunen, bland annat i Sollentuna, Skövde och i Trollhättan.Även Lärarförbundet centralt förespråkar kommunala självstyren eftersom det ökar valfriheten. Ordförande i BOG Håkan Nyman (s) har tidigare sagt att ansökan har hög prioritet och ska behandlas under nästa nämnd i februari. Kommunalrådet Robert Forsberg (s) anser att socialdemokraternas nedläggningsförslag i Töre snarare möjliggör ett självstyre än tvärtom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!