Snart öppnar Sveriges Television en till redaktion i Norrbotten. Det kunde vd:n Hanna Stjärne avslöja, då hon i helgen intervjuades i Ekots lördagsintervju:

– Vi har 33 redaktioner och vi ska faktiskt precis öppna en 34:e i Övertorneå, för att stärka vår Norrlandsbevakning.

Nyhetsdivisionschef Anne Lagercrantz utvecklade under söndagen på SVT-bloggen, och berättade att redaktionen kommer att dela lokal med Sveriges Radio. Två medarbetare, en från SVT och en från SR, kommer till en början finnas på plats. Placeringen kallas strategisk, eftersom den är tänkt att underlätta bevakningen av både meänkieli-området i Sverige och av Finland. Det ska också ge "en ökad beredskap om något stort händer".

Vidare skriver Lagercrantz att "[v]i i media tenderar ofta att vara fixerade vid vad som händer i storstäderna men vi behöver lyfta blicken. Det som kan tyckas vara en utkant kan i själva verket utgöra en skärningspunkt, ett centrum för nya rörelser. Jag är övertygad om att vår ökade närvaro i norr kommer att vidga och berika journalistiken".

Det här är redan årets andra nyhet om Norrbottensrelaterad SVT-förstärkning. Den tidigare gällde att Luleåbaserade Kirsi Vanttaja tagit sig an rollen som kringresande korrespondent i Barentsområdet, i ett samarbete mellan utrikesredaktionen och SVT Nyheter Norrbotten.