Det var i samband med Övertorneå Cruising som det första inofficiella världsmästerskapet i myggfångning arrangerades.

Under 30 minuter skulle de tävlande fånga in så många myggor de kunde inom ett inhängnat område. Flest myggor när tiden var ute titulerades som världsmästare i myggfångning.

Trots att det var första året blev det minst sagt uppståndelse kring tävlingen i Övertorneå. Inte minst var mediapådraget stort med bland annat journalister från Tyskland.

Artikelbild

| Bild från förra årets tävling. Niklas Erikssons taktik var stenhård. Av med kläderna och sedan vänta på myggen.

– Det trodde jag aldrig någonsin att det skulle bli så här mycket, säger Mattias Jaako som var en av arrangörerna till mygg-VM.

Förutom tysk media hittades även en svensk tv-kändis bland de 36 myggfångarna.

Med programledarjobb i både Bingolotto och Vem vet mest kan nu Rickard Olsson även skriva in deltagare i mygg-VM på sitt CV.

– Det här gör vi om nästa år. Det var riktigt roligt, säger Olsson som klurat en hel del på vilken taktik han skulle använda.

Artikelbild

| Det var många taggade myggjagare.

– Jag var lite rädd för att klä av mig naken. Man kan ju bli sjuk av det, men det var ändå så pass lite mygg att det nog inte hade varit någon fara. Jag tror att nästa år kommer folk vässa till det och smörja in sig i sillspad och grejer för att locka till sig myggen, säger Rikard Olsson som i jobbets vägnar var på plats i Övertorneå.

Även om inte tv-profilen ville kasta kläderna för att slåss om guldet så var det en taktik som användes.

Artikelbild

| Kim Landström hittade ett byte att lägga i muggen.

Niklas Eriksson från Kiruna klev över startlinjen utan tröja och när några buskar och träd passerats så åkte även byxorna av.

– Det var lite mygg. Jag trodde det skulle vara mycket mer. Det var bara av med kläderna och låta dem bita. Hoven var då ingen succé i alla fall, säger Eriksson.

Artikelbild

| Linus och Eva Niska kämpade i skogen.

Erikssons taktik var inte dum, men den räckte inte hela vägen.

Med 217 myggor i sin mugg när slutsignalen ljöd blev det hemmafångaren Tommy Kyrö som knep titeln som inofficiell världsmästare i myggfångning och prispengarna på 10.000 kronor samt en myggfångare.

Artikelbild

| Margareta Vedestig är myggallergiker, men ställde ändå upp i VM. Anledningen? Hon ville åt myggfångaren som var förstapriset.

– Det var kul. Jag sprang lite så att jag blev svettig och sedan var det bara att sitta still. Myggen brukar alltid dras till mig så det var inga problem, säger Tommy Kyrö.

VM-segraren hoppas kunna försvara titeln nästa år, men då tror Rickard Olsson att konkurrensen blir hårdare.

Artikelbild

| Niklas Eriksson på jakt. Hoven släpptes däremot ganska omgående. Den var enligt Eriksson ingen succé.

– Det här kommer bli en turistattraktion. Halva Bayern kommer vara här nästa år. Tyskarna kommer älska det här, säger Rickard Olsson.