– Får jag inte stanna hemma imorgon, säger Sara Strands karaktär Lilian. Hon är tolv år och har just fått luciakronan sönderslagen av sin alkoholiserade mamma.

– Men det känns säkert bättre imorgon, tröstar storasyster Tanja. Hon har fullt upp med sitt eget liv men samtidigt försöker vara en förälder för sin syster, när ingen annan finns där. I veckan finslipar Tornedalsteatern pjäsen "Huomena uusi päivä - I morgon är allt som vanligt" innan det är dags för premiären den 27 november i Korpilombolo. Dagen efter spelar de på Ebeneser i Luleå, sedan drar de ut på skolturné i länet.

Teaterpjäsen som är baserad på Lina Stoltz lovordade roman har bearbetats för scenen och delvis översatts till meänkieli.. När mamman, som gestaltas av Sari Oja, tar till flaskan brister hon ut i sång på meänkieli.

– Dialogen är randig. Det ska gå att förstå av sammanhanget vad som sägs trots att vissa repliker är på meänkieli, säger Carina Henriksson som berättar att det kräver större scenisk närvaro av skådespelarna.

För Sara Strand och Sanne Kangas är utmaningarna dels den rappa dialogen, dels att spela roller som är flera år yngre än de själva, som inte beter sig som de gjorde när de var tolv och femton.

– Jag skulle aldrig skrika till min lärare som Lilian gör, säger Sara Strand.

Syskonskaran befinner sig alla i olika stadier av livet och reagerar på olika sätt på sin mammas missbruk. Yngsta dottern Lilian är både utåtagerande i skolan och stänger in sig bakom ett skal. Storebror Tin-Tin spelad av debutanten Per Hieta Nyberg hittar sin ventil genom konsten. Det finns en Lilian eller en alkoholiserad förälder nästan överallt tror ensemblen, men vi är vana att höra berättelserna om fäders alkoholmissbruk.

– Om en pappa är alkoholist är det kanske mamman som får ta hand om allt, är mamman det och som här att hon är ensamstående, så faller allt, säger Sari Oja.

Nu hoppas de att pjäsen leder till efterföljande samtal bland de elever och familjer som ser föreställningen. Ensemblen kommer att finnas kvar på scenen för diskussioner efter att de spelat klart.

– Även om lärare har en skyldighet att anmäla, så är det nog svårt på mindre orter där alla känner alla. Det är fortfarande skamligt och tabubelagt att vara alkoholist, säger Per Hieta Nyberg.