Trendspanaren och designern AnnKathrin Lundqvist har arbetat med design och inredning i drygt tjugo år.

Redan när man kommer in i den ljust målade, före detta gymnastiksalen på Bergnäset där hennes företag ligger, märker man av hennes kreativa yrke.

På en bänk mitt i rummet ståtar ett par beige mockaskor bredvid svarta kängor och bälten. En bit därifrån ligger skira pärl- och stensmycken från Bali och bakom dem hänger tunna, röda skinn. På klädstängerna hänger olika visningsplagg och vid ett enormt arbetsbord står AnnKathrins dotter Rebeccah Lundqvist och ritar upp en ny fåll på sin second hand-fyndade balklänning.

Artikelbild

| En av trenderna i höst är nostalgi och ”heritage”, berättar Annkathrin Lundqvist.

Trots att AnnKathrin är utbildad modedesigner är det inredning hon tycker bäst om och hon berättar att den tydligaste trenden inom inredning just nu är pastellfärger och neutrala färger som beige, gråa, brutna vita och trätoner.

– Det kan man använda som neutraler i en färgskala och poppa till det med pastellfärgerna. Då har man också tagit in metallfärgerna, koppar, mässing eller guld. Den helheten ihop är jättefin. En annan look som är spännande nu är retrofärgerna, terrakotta till exempel, säger hon och refererar till femtio- sextio- och sjuttiotalet.

– Nu matchar man terrakottatonerna med svart, grått, puderrosa och brutna vita toner. Det blir väldigt mörkt med endast terrakotta och brunt men då lättar man upp med de brutna vita tonerna, grå toner och puderrosa.

Men även klara neonfärger, där man blandar in de starkare färgerna i en ljusare inredning, är aktuella just nu.

Artikelbild

| ”Det härliga rosa fortsätter”, säger Annkathrin Lundqvist om höstens trender.

– Men den är mer skandinavisk, det här med neonfärgerna tillsammans med ljust trä och vitt.

När man tänker skandinavisk inredning kanske många tänker ljust och minimalistiskt. Men enligt AnnKathrin är det bara de senaste årtiondena som den trenden varit tydlig.

Artikelbild

– Före det var det väldigt mycket färg i de skandinaviska hemmen, säger hon och nämner konstnären Carl Larsson som exempel.

– Det har kommit tillbaka, att vi vill ha mer färg i hemmen. Det gillar jag, att vi har tillåtit oss att ha mer mönster och färg. Det är jättekul att vi har kommit bort ifrån det helvita och att alla hem ska vara likadana. Det ser man ju också i alla inredningstidningar nu. Nu är det okej att visa upp gamla längor, Skånelängor, med klassiska träväggar som är målade i ljusgröna, ljusblåa toner och så har man mycket trasmattor på golven. I de husen är det mer färg, säger hon och berättar att motsvarigheten här i Norrbotten är Norrbottensgårdarna ”som man kan piffa till om man går tillbaka till de här fina färgerna”.Vad kommer vi att se framöver inom inredning?

Artikelbild

– Det härliga rosa tonerna fortsätter. Det är en bra färg som passar till mycket och kommer att hålla i sig länge. Gult, samma lika. Till hösten blir det bara andra toner men framöver blir det puderrosa lite mer grå i tonen och det gula blir mörkare.Hur vet du det här?

– Det lustiga är att jag börjar rita en massa mönster. Så börjar man samla på färger, leta i olika magasin, kolla vad som händer hos andra designers och vilka färger man gillar. I slutändan, när man samlat in nog många som gillar nog många färger, ser man att fler gillar färgerna. Om man går på inredningsmässor ser man att fler gillar samma färger för att de valt samma färger i sina produkter. I och med att man visar hösten, nästa vår och våren efter det kan man se vilka färger som blir en trend.

Artikelbild

En trend som enligt AnnKathrin fortsätter framöver är hållbarhets - remaketrenden.

– Jag brinner ju för den trenden. Jag gillar hållbarhet och tycker om att spara på miljön. Jag tycker att det är viktigt att man börjar göra nya saker av befintliga råvaror och en del av råvarorna tar ju slut någon gång. Vissa inom klädbranschen har slutat använda bomull, till exempel. Man använder mer och mer polyester och andra material för att spara på miljön.

Artikelbild

Tapeten Vind och våg, design Annkathrin Lundqvist.

Men är det miljövänligt att tillverka det?

– Nej. Man återanvänder plast. Det är ju inte hälsosamt med vissa av de olika plasterna men istället för att fylla marken med plast har man börjat göra nya produkter av plast. Det är ett sätt att ta tillvara på sopor och plast.

Artikelbild

| Att samla arvegods blir populärare, enligt AnnKathrin Lundqvist.

En annan trend i höst är nostalgi och ”heritage”, som betyder arv.

– Heritage är ett ord som används i många produkter just nu. I inredning kan man börja se till exempel gamla sköldar. Man samlar på arvegods för man vill hitta sitt arv, finna gemenskap och pryda hemmen med små antika, ridderliga saker.

Artikelbild

| Trasmattorna har kommit tillbaka i inredningen.

– Det går verkligen mot en medeltidslook med gotisk arkitektur, sirliga hantverksdetaljer och djupa, dova färger. Vad beror det på?

–Jag har ingen aning. Jag tror vi inspireras av spelen ni spelar, säger AnnKathrin, skrattar och vänder sig mot sin dotter.

Artikelbild

– Vi börjar till och med klä oss så. Kollektionerna som visas till hösten är inspirerade av World of Warcraft men inte så tydligt. Man kanske tänker mer på rustningar och lager på lager. Vad tycker du är viktigt när man inreder ett hem?

– Att man tänker långsiktigt. Det ska passa ens stil. Man väljer ut inredning efter sin personliga stil för då håller det så länge man lever.