Som regionråd i opposition är Sundström och Karlsson vana vid att kämpa i uppförsbacke. Nu väntar en 42 195 meter lång prövning för duon som ställer upp i lördagens Stockholm marathon.

Loppet blir Jens Sundströms tionde maraton. Tanken är att han ska ta sig igenom de drygt fyra milen tillsammans med sin borgerlige bundsförvant, som gör sitt allra första.

– Ingen av oss har några riktiga ambitioner att klämma den där sista minuten, så vi ska försöka hålla ihop, säger Jens Sundström.

Artikelbild

| Jens Sundström har nio maraton på meritlistan, medan Mattias Karlsson är debutant.

– Däremot har vi sagt att vi lämnar den andre om den krampar ihop. Då ska vi inte stanna, säger Mattias Karlsson.

Läs mer: Kollaps för S – nu väntar maktkamp

Och visst finns risken för kramp. Väderprognoserna skvallrar om rekordvärme med 30 grader och gassande sol. I Aftonbladet har friidrottsförbundets läkare Sverker Nilsson till och med varnat de 20 000 löparna för att starta, om de inte är tillräckligt vältränade och anpassade till den höga temperaturen.

Karlsson och Sundström har varit noga med vätskebalansen och känner sig redo. Sundström, som har rutin från både Dubais maraton och ett tidigare rekordhett lopp i Stockholm, ser inte värmen som ett problem.

– Kepsen på och solskydd. Så länge magen klarar av att ta emot all vätska är värmen bara härlig. Man får klä sig lätt, säger han.

Politikerduon tränar ofta tillsammans.

– Vi kan nyttja en lunch eller en tidig morgon för att fara ut och springa och prata igenom jobb. Det tycker jag är oerhört intressant och givande, säger Mattias Karlsson.

Själv siktar han på att springa mellan fyra och fem mil varje vecka, inklusive ett längre pass på minst två mil.

För Sundström har målet varit att skrapa ihop 50 mil under de tio sista veckorna inför loppet. Men den senaste tiden har han hämmats av halsont och halkat efter med träningen.

– Jag kom i gång och tränade, men sedan kom infektionen tillbaka. Samtidigt springer jag för att det är skoj, så det får bli vad det blir.

Liberalen har inte brutit några av sina nio tidigare maraton och har inga planer på att göra det nu heller. Känslan att gå i mål efter drygt fyra mil beskriver han som något alldeles extra.

– Den känslan lever man på ganska länge. Det är både skratt och tårar när all smärta försvinner, även om den kommer igen dagen efter.

Han ser också likheter mellan löpning och politik. Sundström hänvisar till sin 84-åriga partikollega, riksdagsledamoten Barbro Westerholm.

–Hon brukar säga att politiken är som ett maratonlopp. När man är mitt i och känner att det tar emot är det precis som i valrörelsen, bara att kämpa vidare.