De senaste dagarnas snöfall gav åkarna en rejäl utmaning att tugga i sig. Arrangören OK Renen började pista spåret klockan fyra på fredagsmorgonen och fick till ett fint före, men det var aningen tungåkt vilket märktes på tiderna i samtliga klasser, från 10 km till 21 km och 42 km. Men långloppsåkare älskar utmaningar och det må ha varit tungt och jobbigt, men det var idel glada miner när åkarna gled i mål. Klas Nilsson, en av norra Sveriges bästa långloppsåkare, var först över mållinjen på 2:04:00.

– Jag siktade på att få en rejäl genomkörare och därför försökte jag dra ifrån och åka själv så tidigt som möjligt.

Men finske Hans Mäenpää hakade på ända tills han oturligt nog ramlade och då kunde Klas Nilsson skapa en lucka som växte och växte – Mäenpää fick nöja sig med en andraplats. Stakandes i mål som trea var IFK Arvidsjaurs Hannes Boström som fick lägga om tekniken på grund av det lösa föret.

Artikelbild

| Målmedveten. Målet för Anna Rimpi var seger, och så blev det ju!

– Det gick inte att staka som jag tränar när det är sådant här före. Jag fick tänka om lite och det blev klart jobbigt. Men jag är ändå nöjd med hur jag presterade genom loppet, sade Boström.

På vårkanten väntar Nordenskiöldsloppet, 22 mil långt, men för Hannes Boström som annars åker de flesta långlopp i Norr- och Västerbotten, blir det att skippa 22 milsutmaningen.

– Nej, usch, det ser inte roligt ut. Vasaloppet är ju kantat av publik, men där är man själv i skogen i flera mil...inget för mig!

Klas Nilsson passade på att berömma arrangemanget och gladdes åt att se legendaren Bernt Niva i spåret.

Artikelbild

| Tufft. Hannes Boström blev trea, men fick liksom de andra kämpa hårt i spåret.

– Mitt vätskebälte frös på sista varvet, men som tur var fanns det funktionärer med vätska. Sedan är det alltid kul att se Bernt i spåret, jag hoppas att jag är lika bra som honom om 20 år.

Bernt Niva själv slutade på en femte plats men var nöjd.

Artikelbild

| Seger. Klas Nilsson drog ifrån efter andra varvningen av fyra och gled i mål ohotad.

– Ja, orken räckte inte till mer än en femte plats, men det var roligt att åka. Det är ju därför man fortfarande håller på för att det är så roligt, sade IFK Kiruna-åkaren.

På damsidan fanns det en viss Anna Rimpi med ett tydligt mål i sikte.

Artikelbild

– Vinst! Mitt mål idag var att vinna, sade damsegraren som åkte på tiden 2:40:50.

Sagt och gjort, först över mållinjen i D21 på 42 kilometer var Jokkmokks SK:s Anna Rimpi och hon var nöjd även om det var tungt i spåret.

Artikelbild

Är du nöjd?

– Ja, jag kom ju i mål så det är jag ju nöjd med. Det gick inte fort, men otroligt löst så man kunde inte förvänta sig så mycket mer. Backen därborta var ju som att vara i en potatisåker.