Journalisten Bengt Bedrup gick bort på påskdagens morgon vid 76 års ålder.

Han var Sveriges Televisions förste sportreporter och kommentator och blev med tiden verkligt folkkär, inte minst tack vare tv-serierna om motion och alkoholproblem.

För sex år sedan fick Bengt Bedrup veta att han led av nervsjukdomen parkinson, berättar hustrun Margareta Bedrup för TT. Han bodde de sista åren på ett äldreboende i Järfälla kommun nordväst om Stockholm.

Bengt Bedrup började 17 år gammal sin journalistbana på Värmlands-Posten i Kristinehamn. Yrket förde honom vidare till tidningen Norra Skåne i Hässleholm och till Expressen i Malmö.

Sveriges Radio anställde honom 1956 och 1958 tog han steget över till Sveriges Television som var på väg att bygga upp en sportredaktion. Hans första kollegor blev Bengt Grive och Sven "Plex" Pettersson.

Bengt Bedrups signum var hans smattrande kommentatorsröst. Som kulsprutekärvar, tyckte en del. Andra döpte honom till "Bludrup" på grund av en svada som aldrig tycktes tystna.

Jobbet för tv-sporten slukade honom. Resorna var många och Bengt Bedrup började dricka för mycket. Han berättade öppenhjärtigt om sina alkoholproblem för tv-publiken i Lasse Holmqvists program Här är ditt liv, 1988.

Bengt Bedrup kom över sina problem och gjorde angelägen journalistik om alkoholen och dess följder i de båda tv-serierna Torra fakta och Beska droppar.

I över 30 år var han anställd av SVT där han också profilerade sig som motionsfantast. Redan 1963 startade han programmet Träna med tv, som blev lite av en folkrörelse. Han var även programledare för schlager-SM och flera underhållningsprogram.

Efter SVT-tiden inledde Bengt Bedrup en verksamhet som alkoholinformatör. Han skrev böcker och anlitades som utbildare och föredragshållare. Hans tes var att det går att dricka om man bara gör det med måtta, en synpunkt som väckte ont blod bland nykterhetsrörelsens folk.

Men kontakten med sporten släppte han inte. Tv-laget i fotboll, som genom åren spelade in tiotals miljoner kronor till idrottsverksamhet, låg honom mycket varmt om hjärtat, berättar Margareta Bedrup.

Bengt Bedrup hette från början Nilsson. På Expressen i Malmö fanns en reporter vid namn Karl Anders Adrup, ett efternamn taget av en danskfödd mor. Bengt Nilsson och kollegan Lennart Carlsson skojade med Adrup, men till slut bytte de själva efternamn till Bedrup respektive Cedrup. Nu är de alla borta.