Söndagen innebar inte bara val för EU:s medborgare. Samtidigt hölls det emotsedda presidentvalet i Ukraina.

Den förhandstippade kandidaten Petro Porosjenko, känd som Chokladkungen, utropade sig själv till segrare när vallokalsundersökningarna presenterades på söndagskvällen. I dessa fick han närmare 56 procent av rösterna. På andra plats, med omkring 12 procent, kom presidentkandidaten och tidigare premiärministern Julia Tymosjenko.

Efter de senaste månadernas oroligheter i Ukraina kan det ses som en seger i sig att valet kunde genomföras och med ett förhållandevis högt valdeltagande.

Petro Porosjenko, en affärsman som gjort sig en miljardförmögenhet på godisförsäljning, har haft som huvudlinje i valrörelsen att Ukraina ska enas samt närma sig EU. Politiskt har han ofta beskrivits som en pragmatiker. Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) förklarade i P1-morgon i måndags att Porosjenko är tydligt västvänlig samtidigt som han är van att förhålla sig till Moskva.

Denna dimension, hur Ukraina ska förhålla sig till öst och väst, har central betydelse för landets framtid. EU-närmandet är viktigt för Ukrainas utvecklingsmöjligheter. Det symboliserar strävan mot att möta de utmaningar som landet står inför, utöver separatism och ryska aggressioner, i form av korruptionsbekämpning och att nå frihet från fattigdom och förtryck.

Samtidigt är fungerande kommunikation med Ryssland nödvändigt för ett land som ligger där Ukraina ligger – ett faktum som dock djupt har försvårats av Rysslands annektering av Krim, vilken Porosjenko på valkvällen sade att han aldrig skulle acceptera. Porosjenko utlovade också att det första han skulle göra var att få ett slut på kriget och kaoset och ge fred åt ett enat Ukraina.

I ena andetaget har Rysslands president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov hävdat att man respekterar viljan hos det ukrainska folket och nu söker dialog, för att i nästa andetag utfärda varningar mot ukrainska ledare att agera mot separatisterna i östra Ukraina. Det finns ingen anledning att tro att Putin kommer att respektera det ukrainska folkets vilja.

På måndagen utbröt kraftiga stridigheter i östra Ukraina och hur den så kallade Chokladkungen ska lyckas ena Ukraina och möta landets utmaningar återstår att se. Grundläggande nu är att EU ger sitt fulla stöd till den fortsatta processen och – särskilt med tanke på omvälvningarna i Europaparlamentet som stärkt de populistiska och protektionistiska partierna – står upp för en politik som besvarar Ukrainas vilja att närma sig EU.