SSAB ska betala fyra miljoner i företagsbot efter tjärolyckan 2013 då två män förolyckades, det var åklagarens krav på hovrätten.
Hovrättens dom kom på fredagen och resultatet efter nio dagars för förhandling blev att domen från tingsrätten fastställdes.
Det var vid lunchtid den 17 oktober 2013 som Torgny Bergdahl och Tord Öberg förolyckades under arbetet vid en cistern med stenkolstjära.
Två år senare åtalades en chef på SSAB misstänkt för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Kravet från kammaråklagare Christer Forssman var även att SSAB skulle åläggas en företagsbot på fyra miljoner kronor. Åtalet ogillades av Luleå tingsrätt i båda fallen i en dom som meddelades den 7 juli 2016. Åklagare Christer Forssman överklagade domen till hovrätten.
I överklagan konstaterar Christer Forssman att Luleå tingsrätt har haft ett felaktigt synsätt om händelserna då två liv släktes. I domen konstaterade domstolen, enligt åklagaren, att "dödsolyckan hade sin grund främst i två sakförhållanden, att tankens nivåmätare visade fel och för låga värden och att sidorna på luckan skars upp för högt medan arbetstagarna fortfarande stod på marken framför luckan."
"Grunden till olyckan är enligt min uppfattning att SSAB inte kände till den faktiska nivån i deras cistern" skrev åklagaren i sin överklagan till hovrätten.
Åklagaren var skarp i sin kritik när det gäller tingsrättens påstående att nivåmätaren visade fel och för låga värden vid olyckstillfället.
"Det finns inget i utredningen som pekar på att det fanns något funktionsfel på nivåmätaren. Det finns ingen grund för att påstå att nivåmätaren visade fel eller för låga värden utan det handlar snarare om att den användes för fel ändamål, att kontrollera den faktiska nivån i cisternen."
Att nivåmätarens nollpunkt i cisternen var ställd på 1,6 meter, eller åtta procent, hade en annan bakomliggande orsak än det som uppgetts, hävdar Christer Forssman. Stoftet, som låg på botten under stenkolstjäran, "är inte intressant ur produktionssynpunkt." Det innebar att den faktiska nivån i cisternen var 4,8 meter. En verklighet som i förlängningen fick fasansfulla konsekvenser.
Eller som Christer Forssman konstaterade:
"Torgny Bergdahl och Tord Öberg skar inte för högt upp på sidorna när de stod på marken eftersom de utgick från ifrån den av SSAB uppgivna mängd på cirka åtta procent i cisternen."
Hovrätten anser, liksom tingsrätten, att det finns viss kritik mot SSAB ifråga om hur utförligt arbetsgruppen dokumenterat riskanalysen och vald arbetsmetod samt
hur tydligt den redogjort för samordningsansvaret.