Lions pengar gör nytta i cancervården

Lucia sprider ljus över Lions-fonden som samlar in pengar till Cancerforskningen i Norra Sverige. Men vad händer med pengarna?

Magnetkamera. Den här magnetkameran med namnet PET MR installerades på universitetssjukhuset i Umeå i höstas. Den kostade 50 miljoner och var då den första i landet i sitt slag. Ett exempel på vilka möjligheter insamlade pengar och donationer utgör för cancerforskningen i Norrlandsområdet.

Magnetkamera. Den här magnetkameran med namnet PET MR installerades på universitetssjukhuset i Umeå i höstas. Den kostade 50 miljoner och var då den första i landet i sitt slag. Ett exempel på vilka möjligheter insamlade pengar och donationer utgör för cancerforskningen i Norrlandsområdet.

Foto: Fotograf saknas!

Umeå2014-12-05 20:29

Den som vet och ser de insamlade medlens värde, totalt 207 miljoner sedan starten 1965, är Roger Henriksson, professor och överläkare i tumörsjukdomar vid Universitetssjukhuset, tillika ordförande för Cancerforskningsfonden Norrland som förvaltar medlen i Lions Cancerforskningsfond:

– Utan det stödet hade inte forskningen och den kliniska utvecklingen i norra Sverige varit så bra som den är nu. I dag har människor i den norra regionen tillgång till lika bra cancervård som i övriga landet, säger han.

Pengarna går till utrustning,utbildning och forskning. De möjliggör utbildning av personal inte bara i Sverige utan man har möjlighet att åka utomlands konstaterar han.

– Genom åren har man kunnat investera i olika slags apparatur, bland annat strålbehandlingsutrustningar.

– I våras har vi till exempel kunnat investera i en PET MR-kamera för 50 miljoner, vi var då först i landet med denna, i dag har även Uppsala en likadan, säger Henriksson som för lekmannen beskriver den som en magnetröntgenkamera som används för att diagnostisera och utvärdera olika cancerformer, exempelvis prostatcancer kring vilken man i Umeå lägger ned omfattande forskning i dag.

Pengar från Lions cancerforskningsfond är mycket viktigt slår han fast:

– Den största delen av pengarna till cancerforskningen kommer ju från privat håll. Det är verkligen roligt att se hur givmilda man är här i norr. Och Lionsklubbarna i hela norra regionen gör ett fantastiskt arbete men insamlandet av pengar, ett arbete man blir stolt och glad över, säger Roger Henriksson.

Roger Henriksson nämner också att Lionsmedel används till att skapa en bra miljö att vistas i för patienterna och deras anhöriga då de ligger inne för behandlingar:

Visioner för framtiden finns och förhoppningar att Universitetssjukhuset fortsättningsvis ska vara det naturliga navet inom cancerforskningen i Norrland.

– Ja jag hoppas att man framöver kommer att samarbeta ännu mera i regionen kring cancerforskningen för att vi ska kunna hänga med i utvecklingen. Då behöver vi se bortom landstingsgränser konstaterar Roger Henriksson.

I Norrbotten går nu arrangemanget Norrbottens lucia in på sitt sjuttionde år och ännu en gång genererar det viktiga summor som gör en stor nytta för alla.

Norrbottens lucia 70 år

Lions Cancerforskningsfond

Fonden startade 1965 på initiativ av Lionsklubben i Norrbottniska Edefors. Från starten fram till nu har samtliga klubbar i de nordliga distrikten, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrlands och Jämtlands län, samlat ihop nära 207 miljoner med räntor inräknade. Under 1985 satsade Lions en miljon i den första stålkanonen i Umeå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om