Anders Eriksson, avdelningschef på rättsmedicin i Umeå, har forskat i ämnet sedan slutet av 1970-talet. Och allting är sig likt, konstaterar han.
Över hälften av de som dör i skoterolyckor gör det påverkade av alkohol.
– Vi brukar följa upp det där med jämna mellanrum. För två år sedan gjorde vi en studie för att se om det var en förbättring på gång – men det var det inte, säger Anders Eriksson och fortsätter:
– Det är ingen tvekan om att det är alkohol som är det stora problemet när det gäller dödsolyckor. Därmed inte sagt att alla skoterförare är onyktra, utan det är de som förolyckas som är påverkade.
Forskningen visar också att det är medelålders män som i berusat tillstånd dör i skoterolyckor. Män som har hunnit etablera ett alkoholmissbruk.
Siffror från Rättmedicinalverket, RMV, som presenterades förra året, visade att snittet i dessa fall låg på 1,9 promille alkohol i blodet.
– De har väldig höga alkoholhalter, så höga att om du eller jag skulle få i oss den mängden skulle vi inte kunna åka iväg. Då ligger vi utslagna. Det här är personer som är vana vid hög alkoholkonsumtion och då är man 30, 40 eller 50 år gammal, säger Anders Eriksson.
Studierna visade också att det handlar om män som i de flesta fall sköter sitt arbete och inte tycker sig ha några problem.
– De tror att alkoholister bara är de som sitter på parkbänkarna. Det här är personer som har en regelbunden hög alkoholkonsumtion. Man ser det på leverförfettning och skrumplever, att det inte är första gången de har druckit.
Om en persons dryckesvanor medför sociala, ekonomiska eller medicinska effekter. Då är det ett missbruk, menar Anders Eriksson.
– Och det är klart, kör man ihjäl sig, då är det en stark medicinsk effekt i varje fall.
Den vanligaste dödsorsaken i dessa olyckor är genom drunkning.
– Nykter eller inte bör man vara försiktig på isarna, säger Anders Eriksson som ser skoterfylleriet som ett svårlöst samhällsproblem, snarare än ett fordonsproblem.
I den sista studien som gjordes kunde Eriksson och hans kollegor se samma oroande trend när det gäller fyrhjulingar.
– Det är ungefär lika illa där, när vi pratar om dödsolyckor.
Den bästa vägen att komma till rätta med problemet är att närstående och kompisar stoppar individen från att köra berusad, tror Anders Eriksson.